Vádat emeltek az amerikai katona ellen

Hivatalosan is vádat emeltek Robert Bales ellen, akit 17 rendbeli emberöléssel vádolnak. A katona akár halálbüntetést is kaphat, a védelem valószínűleg hivatkozni fog a katona mentális állapotára.

A gyilkosságokon kívül a törzsőrmestert gyilkossági kísérlettel is vádolják, ugyanis a halálos áldozatokon kívül megsebesített két felnőttet és négy gyereket is. Bales-t ugyan 17 ember előre eltervezett megölésével vádolják, nem világos azonban, hogy miért 17 halottról van szó, eddig ugyanis hivatalosan 16 áldozatról beszéltek.

Az előre eltervezett emberölés az egyik főbűn az amerikai katonai igazságszolgáltatás szerint, ezért ha Bales bűnösnek bizonyul, akár halálbüntetést vagy életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, az utóbbi esetben viszont egy idő után szabadlábra helyezhetik.

Az eset után Hamid Karzai afgán elnök azt követelte, hogy a katonák hagyjanak fel az igen elterjedt éjszakai portyázással, amely a NATO szerint az egyik leghatásosabb módszer a lázadók kézre kerítésére. Mindeközben a tálibok azzal fenyegetőznek, hogy bosszút állnak az amerikaiakon, mert nem hisznek semmiféle hivatalos igazságszolgáltatásban.

John Henry Browne, Bales ügyvédje kijelentette, hogy a védelem hivatkozni fog a katona mentális állapotára. Bales annak idején Irakban traumás fejsérülést szenvedett, és a lábának egy részét is elvesztette. Állítólag a három iraki bevetés után már nem akart Afganisztánba menni.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.