Amerikai imám a karácsonyi merényletkísérlet mögött

Egy szélsőséges nézeteiről ismert, amerikai születésű imámtól kapott lelki útravalót a karácsonyi repülőgépes merényletkísérlet végrehajtója – jelentette be egy magas rangú jemeni kormánytisztviselő.

Vádat emeltek szerdán az ellen a nigériai fiatalember ellen, aki tavaly karácsonykor az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel megkísérelt felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító repülőgépet 289 utassal a fedélzetén.

A Michigan állambeli Detroitban a vádesküdtszék hat vádpontot állapított meg a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab ellen, aki a Northwest Airlines légitársaság járata ellen akart merényletet végrehajtani december 25-én. Egyebek között tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és gyilkossági kísérlettel vádolják. A vádiratban nincs említés terrorcselekményről.

Barack Obama éles hangú kritikája nyomán az amerikai hatóságok mentik, ami menthető. A Los Angeles Times honlapja arról írt, hogy az amerikai határőrség készült arra, hogy a detroiti repülőtéren kihallgatja Abdulmutallabot. A lapnak a biztonsági erők egyik magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője elmondta, hogy az amerikai határőrség biztonsági emberei akkor értesültek a nigériai férfi állítólagos kapcsolatairól az iszlám szélsőségesekkel, amikor már a repülőgépen úton volt Detroit felé. Ekkor döntöttek arról, hogy érkezésekor kihallgatják. Az alapján kezdtek gyanakodni, hogy egy szövetségi adatbázisban szerepelt egy jelzés az amerikai külügyminisztériumtól, amely szerint a nigériai szélsőségesekkel állhatott kapcsolatban Jemenben - ez utóbbiról a CIA is tudott.

A Los Angeles Times szerint nem ismert, hogy az Abdulmutallab terrorista kapcsolataira vonatkozóezt az információkat mennyire tekintették mérvadónak a holland hatóságok, amelyek megakadályozhatták volna az utazást.

Egy magas rangú jemeni kormánytisztviselő csütörtöki bejelentése szerint Abdulmutallab Jemenben találkozott Anvar al-Avlaki amerikai iszlám vallási vezetővel, aki kapcsolatban állt az al-Kaidával. Rsad al-Alimi védelmi és biztonsági kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettes sajtóértekezletén azt mondta: vizsgálataik szerint a nigériai Sabva tartományba látogatva vette fel a kapcsolatot az Amrika-gyűlölő imámmal.

A vallási vezető az Egyesült Államokban született, és sokáig ott is élt. Élete során visszatalált arab gyökereihez, és gyűlöletet terjesztő fanatikus hitszónok lett belőle. Állítólag élénk elektronikus levelezésben állt Nidal Malik Hasan amerikai őrnaggyal, aki tavaly novemberben a Fort Hood texasi támaszponton lelőtt 13 katonát. Hírek szerint Avlaki vallási tanácsokkal látta el Abdulmutallabot is, mielőtt a nigériai bankárcsalád fia felszállt volna a Detroitba tartó amerikai repülőgép fedélzetére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.