Eltűnt diákok: vádat emeltek a volt polgármester ellen is

Emberrablás gyanújával vádat emeltek a mexikói Igauala település előző polgármestere ellen kedden, mert a hatóságok szerint szerepe volt 43 diák tavalyi, országos botrányt kavaró eltűnésében.
A mexikói szövetségi ügyészség büntetőjogi osztályának vezetője közölte, hogy az ügyben José Luis Abarca volt polgármester mellett 44 további gyanúsított ellen folyik eljárás az ügyben - írja a Híradó.

A nyomozás megállapítása szerint a tanárképző főiskolás, állítólag tüntetésre készülő diákokat az akkori polgármester utasítására rendőrök hurcolták el tavaly szeptember 26-án, és átadták őket egy drogbandának, amely végzett velük. Letartóztatott bűnözők beismerték, hogy elégették a holttesteket.

A Mexikóvárostól 130 kilométerre délnyugatra fekvő Iguala korábbi polgármesterét és feleségét tavaly novemberben már őrizetbe vették, miután előzőleg elszöktek a hatóságok elől. Az asszony a vádak szerint tagja a főként az ópiumkereskedelemben érdekelt Guerreros Unidos kartellnek, ezért bíróságon kell majd felelnie.

Az eset hatalmas felháborodást, több tízezres, gyakran erőszakos tüntetéseket váltott ki Mexikóban. Az Igualában történtek kapcsán sorra bukkantak fel a bűnbandák lekötelezettjeinek számító és velük együttműködő mexikói polgármesterekről és rendőrökről szóló beszámolók.

A szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc jegyében átfogó reformcsomagot terjesztett december elején a törvényhozás elé Enrique Pena Nieto mexikói államfő, akinek népszerűsége a mélypontra esett a hatóságok és az alvilág összefonódásával kapcsolatos botrányok miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.