Vádat emeltek a kommunista pribék ellen

A volt román börtönparancsnokot, Alexandru Visinescut 89 évesen állítják bíróság elé.
Vádat emelt a román legfőbb ügyészség Alexandru Visinescu, a rettegett Ramnicu Sarat-i börtön egykori parancsnoka ellen. Visinescu ellen tavaly júliusban tett feljelentést a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER). A gyanú szerint a börtönparancsnok legalább tizenkét egykori politikai elítélt haláláért tehető felelőssé.

Octav Bjoza, a romániai Volt Politikai Foglyok Egyesületének (AFDP) elnöke szerint, bár jócskán megkésett az egykori pribékek elszámoltatása, van értelme, mert tanulságul szolgálhat a fiatal nemzedékek számára.

Alexandru Visinescu 1956 és 1963 között irányította Ramnicu Sarat-i börtönt, amely az egykori politikai foglyok körében a legrettegettebb büntetés-végrehajtási intézet volt. Az elítélteket rendszeresen bántalmazták, de a veréseknél is elviselhetetlenebb kínt jelentett a teljes elszigeteltség. A néhány éve elhunyt parasztpárti vezető, Corneliu Coposu a rendszerváltás után egy interjúban felidézte, hogy nyolcévi fogság után újra meg kellett tanulnia beszélni.

A Visinescu irányításával zajló kegyetlenkedések az akkori kommunista törvényeket is súlyosan sértettek. Vizsgálat is indult, de a bűnösök megúszták a felelősségre vonást. Ötven évig legalábbis.

– A Román Kommunista Párt új vezetése által folytatott vizsgálat 1968-ban kimutatta a börtönökben zajló visszaéléseket, de a pártvezetés átvette az igazságszolgáltatás helyét, és úgy döntött, hogy a bűnösök ne büntetőjogilag feleljenek, csupán a párt szankcionálja őket. És éppen ez a lépés függesztette fel a büntetőjogi felelősség elévülését – magyarázta korábban lapunknak Adrianna Niculescu, az IICCMER szóvivője, miért nem fogja megúszni a vizsgálatot Visinescu.

Az intézet ugyanis korábban hat ügyben már tett feljelentést politikai foglyok egykori kínzói ellen, de az ügyészség mindannyiszor elutasította a vizsgálat megindítását arra hivatkozva, hogy a bűncselekmények elévültek.

Az IICCMER szert tett olyan bizonyítékokra – egykori foglyok és őrök tanúvallomásaira, orvosi jelentésekre –, amelyek igazolják, hogy Alexandru Visinescu büntetőjogilag felelős a parancsnoksága idején a Ramnicu Sarat-i börtönben bekövetkezett halálesetekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.