Vadászgéppel zuhant le az észak-koreai dezertőr

Kína északkeleti részén lezuhant egy észak-koreai felségjelű MiG-15-ös vadászrepülő – közölte szerdán a dél-koreai Yonhap hírügynökség. Az észak-koreai Sinüidzsu határváros repülőterétől 200 kilométerre történt balesetben a pilóta életét vesztette.

A kínai hatóságok megerősítették egy kis repülőgép lezuhanását, amelynek hovatartozását be tudták azonosítani. A szemtanúk által készített fényképen egyértelműen kivehető az észak-koreai felségjelzés, valamint a több mint hatvan éves konstrukciójú repülőgép jellegzetes formája.

A dél-koreai források azt valószínűsítik, hogy a pilóta dezertálni akart, és Kína északkeleti részén keresztül Oroszországba tartott. Mivel a KNDK és Kína között érvényben lévő államközi megállapodás alapján a kínai területre érő koreai menekülteket és dezertőröket vissza kell toloncolni, a menekülő pilóta célpontja egyértelműen az orosz Távol-Kelet lehetett. A sugárhajtású MiG-15-ös vadászgép fejlesztését 1946-ban kezdték meg a Szovjetunióban, majd az 1950-53 közötti koreai háború idején az amerikai repülőgépekkel összecsapva a korszak egyik legjobb repülőgépnek bizonyult. A KNDK légiereje még mindig üzemben tartja a matuzsálem korú gépeket, amelyeket kiképzésre használnak.

Csaknem hatvan évvel ezelőtt már elmenekült egy MiG-15-ös Észak-Koreából. A számos technikai újdonságot tartalmazó szovjet gép ugyanis nagyban felkeltette az Egyesült Államok érdeklődését, így röplapokon 100 ezer dollárt ajánlottak annak a koreai pilótának, aki elsőként dezertál gépével. 1953 szeptemberében egy huszonegy éves hadnagy repült át MiG-15-ös vadászgépével a 38. szélességi fokon. No Küm Szok hadnagy megkapta a jutalmat, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahol lediplomázott, majd felvette a Kenneth Rowe nevet. Évtizedeken keresztül a Boeing, a Lockheed, illetve a General Motors repüléstani mérnökeként dolgozott.

Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal fordult elő, hogy észak-koreai légierő pilótái elmenekültek az országból. A legismertebb dezertálás 1983-ban történt. Li Ung Pjong kapitány egy gyakorlórepülés során fordult déli irányba MiG-19-es gépével. Gyorsan el akart tűnni a hazai radarok képernyőjéről, ezért 50-100 méter magasan, több mint 900 kilométeres óránkénti sebességgel repült. A szöuli elfogóvadászok először le akarták lőni, de a pilóta gépének szárnyát billegtetve jelezte, hogy nem támadó szándékkal érkezett. Li Ung Pjong később a dél-koreai légierő ezredese lett.

A pilóta minden bizonnyal Oroszországba igyekezett
A crashed aircraft is seen in this picture distributed by Yonhap news agency on August 18, 2010. The aircraft which crashed in northeast China might be a plane from North Korea, China's official Xinhua news agency said on Wednesday, citing unnamed government authorities. The aircraft came down in Liaoning province on Tuesday, prompting reports by South Korea's Yonhap news agency and Chinese Internet speculation that it was a North Korean military aircraft flown by a pilot trying to flee the poor and isolated country. REUTERS/Yonhap (CHINA - Tags: MILITARY DISASTER TRANSPORT IMAGES OF THE DAY) QUALITY FROM SOURCE. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.