Vadászgépek bombázzák Aleppót

Miután Damaszkuszban a hadsereg a hét elején ellenőrzése alá vont több lázadó elővárost, a harcok súlypontja az elmúlt 24 órában Szíria második legnagyobb városába tevődött át. A rezsim árulót talált.

A leghevesebb összecsapások kedden a történelmi belváros határvonalán voltak. Korábban a felkelők jelentős hadállásokat építettek ki Aleppo legtöbb külvárosi kerületében, és megpróbáltak előrenyomulni a városközpont irányában. A lázadók egyik parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan kapnak erősítést más városokból, de a lőszerhiány egyre nagyobb gondot okoz számukra. Több negyedet (Kadi Askart és Bab al-Hadidot) helikopterekről lőtt a hadsereg, de a BBC úgy tudja, hogy délután vadászgépek kezdték bombázni a város keleti kerületeit.

Szír menekültek Törökországban. Jöttek a vasmadarak is
A Syrian refugee woman and her children are seen after fleeing from a refugee camp named "Container City" on the Turkish-Syrian border in Oncupinar in Kilis province, southern Turkey July 22, 2012. At the camp, police used tear gas to disperse a group of refugees angry about food and water shortages who were throwing stones at police, a Turkish official said. No serious injuries were reported at the camp. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

A damaszkuszi kormányhoz közel álló Al Watan napilap kedden arról számolt be, hogy az ország legnagyobb kereskedelmi központjának számító Aleppóban az üzletek jelentős hányada zárva tart a heves harcok miatt. Kitört egy börtönlázadás is, amelyet a kormányerőknek végül nyolc ember agyonlövése árán sikerült elfojtaniuk.

Damaszkusz néhány külső kerületében kedden még tartották magukat a fegyveres lázadók, a legintezívebb harcok színterei a főváros déli kerületeiben voltak. Szemtanúk szerint a lázadóktól elfoglalt negyedekben a biztonsági alakulatok házkutatásokat és tömeges letartózatásokat hajtanak végre.

A lázadók azt állítják, hogy a kormány az ország határainak közelében fekvő repülőterekre szállítja át a birtokában levő vegyi fegyvereket. Az akció célja az ellenzék szerint az, hogy a rezsim „nyomást gyakoroljon a határ menti régiókra és a nemzetközi közösségre”. Damaszkusz a hét elején közölte, hogy a szóban forgó tömegpusztító fegyvereket külső támadás esetén vetné be.

Az Egyesült Államok részéről Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy országa szoros együttműködésre törekszik a szír ellenzékkel, amelynek területszerzései azt jelentik, hogy Szíriában nemsokára menedékzónákat lehet kialakítani. Clinton felszólította a felkelőket, készüljenek fel a hatalom átvételére, jelezte viszont egyúttal azt is, hogy még nem késő, és maga Bassár el-Aszad elnök is dönthet a párbeszéd és a távozás mellett.

A szír fővárosban kedden bejelentették, hogy letartóztatták a védelmi minisztérium egyik alkalmazottját, aki a közlemény szerint felelős a nemzetbiztonsági hivatal egyik épületében múlt héten végrehajtott pokolgépes merényletért. A bejelentés azért keltett meglepetést Damaszkuszban, mert korábban a kormány azt állította, hogy a több tábornok életét kioltó robbantást egy magányos öngyilkos merénylő követte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.