Vádaskodtak és emlékeztek

Oroszországban és Grúziában kölcsönös vádaskodásokkal és csendes megemlékezésekkel telt a pénteki nap, a Dél-Oszétia elleni grúz támadás első évfordulója. Az évforduló előtt újra rendszeressé váltak a határon a kisebb lövöldözések, amelyekkel a két fél egymást vádolta.

Anatolij Nogovicin, az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes főnöke újságírók előtt kijelentette: az orosz agresszióról szóló állítások alátámasztására csütörtökön Grúziában közzétett „bizonyítékok” semmi újat nem tartalmaznak, és Tbiliszi továbbra is blöfföl. Elmondta: jelenleg is folynak a fegyverszállítások Grúziába, de leplezett módon, „szürke csatornákon” át. Vlagyimir Pronyicsev, az orosz határőrség parancsnoka közölte, hogy szeptemberben megkezdődik a Dél-Oszétiát Grúziától elválasztó határ teljes kiépítése.

Orosz katona az elhunytak emlékére készített koszorúk előtt
A Russian soldier passes by wreaths prepared for the mourning ceremony in remembrance of those killed during last year's war in central Tskhinvali, August 6, 2009. Russia crushed a Georgian assault on the breakaway territory in August last year, and tensions have grown ahead of Friday's first war anniversary, with accusations from both sides of gun and mortar fire on South Ossetia's border. REUTERS/Eduard Korniyenko (GEORGIA POLITICS CONFLICT ANNIVERSARY) 2009-08-07,

Oroszországban számos megemlékezést tartottak pénteken és tartanak szombatra virradó éjszaka. A moszkvai Megváltó Krisztus-templomnál számos orosz ifjúsági mozgalom aktivistái emlékeznek meg éjszaka a harcok áldozatairól, a parlamentben kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt Nasi (Mieink) mozgalmának szervezésében.

Tavaly augusztus 8-án hajnalban a grúz erők megtámadták a Grúziából kiszakadt Dél-Oszétiát, miután már napok óta voltak kisebb összecsapások, és a grúz–orosz kapcsolatokban egyre halmozódott a feszültség. Oroszország pusztító ellencsapást mért Grúziára. Moszkva azt mondja, hogy a grúz agreszszió ellen lépett fel a dél-oszétiaiak védelmében. Tbiliszi szerint Moszkva szította a szeparatizmust, és erői már a térségben voltak, amikor a grúz támadás megkezdődött.        

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.