Vádalkut kötött a volt CIA-igazgató

David Petraeus megússza börtön nélkül, hogy hagyta titkos iratokba belenézni a szeretőjét.
Vádalkut kötött David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy titkos iratokba engedett bepillantást volt szeretőjének és életrajzírójának, Paula Broadwell tartalékos tisztnek.

A volt kémfőnök szabálysértésben való vétkességének elismerését tartalmazó vádalku-megállapodást rögzítő iratokat kedden terjesztették be egy szövetségi bíróságon az Észak-Karolina állambeli Charlotte-ban. Petraeust titkosított dokumentumoknak a Pentagonból való engedély nélküli elvitelével és magánál tartásával vádolták meg, ami az ügyészséggel való megállapodás híján akár egyéves szabadságvesztést és 100 ezer dollárig terjedő pénzbírságot vonhatott volna maga után.

Az ügyészek beleegyeztek, hogy Petraeusnak ne kelljen börtönbe vonulnia, és hogy 40 ezer dollár büntetést szabjanak ki rá. A vádalku mentesíti a volt CIA-főnököt a büntetőper alól, amelynek során kiteregették volna viszonyának kínos részleteit is.

Petraeus a bírósági iratok szerint afganisztáni titkos aktákat bocsátott Broadwell rendelkezésére a készülő könyvéhez. A volt CIA-igazgató 2012 novemberében ismerte el házasságtörését, és mondott le hivataláról. Petraeus, aki az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai és szövetséges csapatok parancsnoka is volt, letagadta, hogy lakásán hozzáférést biztosított volna szeretőjének a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "fekete könyveihez".

Az iratokat Petraeus 2011. augusztus 28-án Broadwell washingtoni lakására vitte, akinek könyve 2012-ben jelent meg. 2012. szeptember 1-jén Petraeus a saját arlingtoni (Virginia állam) otthonába szállította őket.

A CIA-tól történt kilépésekor Petraeus egy biztonsági nyomtatványt írt alá, amely szerint nem voltak a birtokában titkos iratok. A "fekete könyveket" az FBI egy 2013. április 5-én tartott házkutatás során találta meg a volt négycsillagos tábornoknál, akivel kapcsolatban – még a CIA éléről való távozását megelőzően – az amerikai sajtóban olyan spekulációk is megjelentek, hogy valamikor jó eséllyel szállhatott volna harcba a Republikánus Párt elnökjelöltségének megszerzéséért.

Petraeus jelenleg vezető posztot tölt be a Kohlberg Kravis Roberts (KKR) magánbefektetési társaságnál, és a KKR Globális Intézetének elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.