Vád alá helyezték az ETA katonai szárnyának feltételezett vezetőjét

Vádat emeltek Párizsban "terrorista célzatú bűnszövetkezés" miatt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) katonai szárnyának feltételezett vezetője ellen - jelentették be pénteken francia igazságügyi illetékesek.

Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubina, fedőnevén "Txeroki" ellen két spanyol csendőr 2007. decemberi franciaországi megölésével kapcsolatos vizsgálat keretében emeltek vádat. Laurence Le Vert bíró ugyanakkor nem tartotta fenn vele szemben az emberölés vádját, mivel úgy ítélte meg: a nyomozás jelenlegi szakaszában semmi sem bizonyítja, hogy Rubina volt a harmadik tagja annak az ETA-kommandónak, amely rálőtt a dél-franciaországi Capbretonban egy kávéház előtt a felderítő küldetésben lévő spanyol csendőrökre. Bűnlajstromán jelenleg a kommandó előkészítő akcióiban való részvétel, az ezeket szolgáló lakás kibérlése, illetve gépkocsilopások szerepelnek.

Az ETA-vezetőt, aki egyes feltételezések szerint nem csupán a szélsőséges szakadár szervezet katonai szárnyának vezetője, hanem éppenséggel az ETA első embere, hétfőn fogta el a francia rendőrség terroristaellenes egysége az ugyancsak dél-franciaországi Cauterets-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.