Václav Klaus régi pártja ellen hangolja a szavazókat

Keményen válaszoltak egykori párttársai Václav Klaus volt államfőnek, aki a Mladá fronta Dnes csütörtöki számában azt tanácsolta a polgároknak, hogy ne szavazzanak a Polgári Demokrata Pártra.

Keményen válaszoltak egykori párttársai Václav Klaus volt államfőnek, aki a Mladá fronta Dnes csütörtöki számában azt tanácsolta a polgároknak, hogy ne szavazzanak a Polgári Demokrata Pártra (ODS), amely szerinte a többi jobboldali párthoz hasonlóan súlyos vereséget szenved a három hét múlva sorra kerülő előrehozott választásokon. Az exelnök a legnagyobb példányszámú cseh véleményformáló napilapban bejelentette azt is, hogy a jelenlegi cseh politikai színtéren csak a Fel a fejjel (Hlavu vzhuru) mozgalmat találja méltónak arra, hogy kiérdemelje a szavazatát.

Válaszában Miroslava Nemcová, az ODS kormányfő-jelöltje kifejtette: - Václav Klaus több mint két évtizedig értelmes jobboldali politikus volt, fokozatosan azonban a szélsőségesek közé sodródott. Tudomásul vesszük, hogy nem szavaz arra a pártra, amelynek több mint két évtizede az alapítója, tizenkét éven át pedig az elnöke volt. Azt viszont övön aluli ütésnek tartom, hogy ellenünk, s ezáltal a baloldalt támogatva kampányol. Ráadásul az egyik szavát agyoncsapta a másikkal. Ugyanis a Mladá fronta Dnes újságnak adott nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a cseh belpolitikából vonzó programok és világos értékrend híján hovatovább kiszorulnak a jobbközép pártok, amelyeknek a helyébe populista politikai tömörülések nyomulnak. Néhány sorral lejjebb pedig közölte, hogy az euroszkeptikus Fel a fejjel mozgalmat támogatja, amelyet mindössze néhány hete tákoltak össze a képviselői vagy más fontos posztra ácsingózó politikusok, akik azért távoztak a jobbközép pártokból, mert nem jutottak befutó helyre az ottani választási listákon. Ennek a mozgalomnak nincs sem programja, sem pedig tagsága. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy világosan lássuk: nem jutnak be a parlamentbe, s azután pedig szétesnek. Az exelnök úr pedig a jelenlegi riogatásaival nevetségessé válik - nyilatkozta a www.novinky.cz internetes portálnak a volt házelnök.

Jirí Pospísil ugyanott így vélekedett: - Václav Klaus véleménye mostanság már nem sokat jelent. Egyre kevesebben figyelnek rá. A jobbközép pártokkal rokonszenvező polgárok pedig öntudatosak, a saját fejükkel, szuverén módon gondolkodnak és döntenek. Az eltévelyedett volt államfő szavai főleg emiatt hatástalanok - szögezte le az ODS alelnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.