Václav Klaus már beadná a derekát?

A lisszaboni szerződés ügye olyan gyorsvonathoz hasonlít, amelyet már aligha lehet megállítani vagy visszafordítani. Ráadásul a történelem sem ér véget ennek az uniós dokumentumnak az életbe lépésével – jelentette ki Václav Klaus nagy feltűnést keltő interjújában, amely a Lidové noviny prágai napilap szombati számában jelent meg.

Lapunk érdeklődésére Ladislav Jakl, a prágai elnöki iroda kommunikációs igazgatója elmondta: ezek a szavak nem jelentenek semmiféle pálfordulást. - Államfőnk a brnói székhelyű cseh Alkotmánybíróságnak küldött állásfoglalásában ismét kifejezte azt a meggyőződését, hogy az uniós dokumentum lényegesen gyengíti a tagországok szuverenitását, megerősíti viszont a központosított döntéseket, holott ezeket a célokat az EU sosem deklarálta - közölte az igazgató.

Jakl hozzátette: ha a cseh taláros testület úgy dönt, hogy a lisszaboni szerződés nem sérti Csehország szuverenitását, akkor az államfő valószínűleg beleegyezik az úgynevezett ír modellbe. Vagyis ahogy az unió írásban garantálta, hogy nem sérül Írország szuverenitása olyan területeken, mint az adózás, a hadügy vagy a családpolitika, ugyanúgy szavatolni lehetne azt is, miszerint az uniós alapjogok chartájának nincs visszamenőleges hatálya vagy pedig bizonyos döntésekben a cseh taláros testület nem kerülhető meg. Ezt a nyilatkozatot Horvátország uniós csatlakozási szerződéséhez lehetne csatolni - idézte az elnök interjúját Ladislav Jakl.

Václav Klaus az egyik válaszában kifejtette: ameddig az Alkotmánybíróság nem dönt, addig ő az ország alaptörvénye szerint nem léphet. - Egyelőre nem ismerem a követelésemmel kapcsolatos uniós álláspontot sem - tette hozzá a cseh elnök.

A cseh Alkotmánybíróság soron kívül október 27-én kezdi tárgyalni a cseh szenátorok beadványát, akik arra várnak választ, hogy a lisszaboni szerződés, valamint a római egyezmény nem sérti-e az ország szuverenitását.

 

Václav Klaus a lisszaboni szerződés elleni tüntetésen
Václav Klaus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.