Václav Klaus: Nincs és nem lesz politikai katasztrófa

A teljes mértékben működő alkotmányos rendben nem jelent semmiféle politikai katasztrófát a kormány bukása – jelentette ki szerdán a cseh államfő.

Václav Klaus így folytatta: Megbízatási időm eddigi hat esztendeje alatt a hasonló helyzetet már négyszer sikeresen kezeltük. Megnyugtathatom a közvéleményt, hogy ötödik alkalommal is ugyanilyen eredményesek leszünk – hangsúlyozta.

Václav Klaus: Nincs politikai katasztrófa
Václav Klaus: Nincs politikai katasztrófa

Arra a kérdésre, hogy Mirek Topolánek kabinetjének keddi bukása után kit bíz meg kormányalakítással korainak tartotta a választ. - Egyelőre várom, hogy a miniszterelnök hivatalosan is benyújtsa a lemondását, miközben már a kialakult helyzetet elemzem – tette hozzá. Prágai értesüléseink szerint Mirek Topolánek csütörtökön készül a Hradzsinba.

Tegnap Jirí Paroubek, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke a prágai alsóház rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte, amelyen a prágai repülőtér magánosítását kívánja leállítani, továbbá kezdeményezni fogják a fizetős egészségügy eltörlését, valamint a milliomos adó és a tizenharmadik nyugdíj bevezetését a szociálisan gyenge rétegek számára.

Mirek Topolánek kedd éjjeli sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az ellenzékiek ugyanúgy osztogatni akarnak, miként azt éveken át Magyarországon tették, ahol ezeknek a felelőtlen lépéseknek rendkívül súlyos következményei vannak.

Szerdán botrányos jelenetekre került sor a prágai parlamentben. David Rath ellenzéki képviselő lehallgatási botrányai miatt Sztálinhoz hasonlította Ivan Langer cseh belügyminisztert, aki válaszában azt kérte a levezető elnöktől, hogy „erre a bolondra húzzanak kényszerzubbonyt és szállítsák az állapotának megfelelő helyre“.

Miután a tárcavezető továbbra is sértegető hangnemben folytatta, kikapcsolták a mikrofonját és megvonták tőle a szót. A Polgári Demokrata Párt (ODS) parlamenti frakciója ezután nyilatkozatban ítélte el a parlament elnökének – aki a szocdemek vezetőségi tagja – lépését és David Rathot pedig Jirí Paroubek bábfigurájának nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.