Václav Klaus: Csehország lépjen ki az EU-ból

Az európai integráció jelenlegi formája csődöt mondott. Az EU antidemokratikus projekt és entitás, ahonnan országunknak mielőbb ki kell lépnie - szögezte le a cseh exállamfő a Mladá fronta Dnes csütörtöki számában.

A közismerten euroszkeptikus Klaus szerint elsősorban az Európai Unió okozza azokat a kedvezőtlen folyamatokat, amelyek hazájának politikai és gazdasági helyzetét beárnyékolják. „Az eltúlzott brüsszeli szabályozások, a nemzeti kormányok hatáskörének lényeges korlátozása, a felelősség elkendőzése miatt  a hazai döntéshozók képtelenek bármilyen alapvető változásokat elfogadtatni” - vélekedik az exelnök.

Vaclav Klaus
The Czech Republic's President Vaclav Klaus arrives to make a statement in response to the death of former Czech President Vaclav Havel at Prague Castle December 18, 2011. Havel, a dissident playwright who was jailed by Communists and then went on to lead the bloodless "Velvet Revolution" and become Czech president, died at 75 on Sunday. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: OBITUARY POLITICS)

Klaus hangsúlyozza, hogy gyökeres társadalmi és gazdasági reformokat csak akkor lehet végrehajtani, ha az ország megszabadul Brüsszel gyámsága alól. Klaus azonnali lépésként a jelenleg államinak kikiáltott, valójában inkább „félállami, mert rejtett módon ugyan, de mégis csak bizonyos magánérdekeket képviselő”  és a kötlségvetést lényegesen megterhelő társaságok, elsősorban a köztévé (CT), a Cseh Államvasutak (CSD) és a Cseh Energetikai Művek (CEZ) privatizálását javasolja.

Az exelnök abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a jövő héten jelenik meg a Cseh Köztársaság válaszúton - A döntés ideje (Česká republika na rozcestí - Čas rozhodnutí) című tanulmánykötete, amelyben a most felvázolt nézeteit részletesen kifejti és tényekkel igazolja - közölte az interjúban. Néhány prágai politológus gyorselemzése arra hívja fel a figyelemt, hogy éppen Klaus volt az, aki a rendszerváltás után a leghangosabban követelte Csehország mielőbbi belépését az Európai Unióba. „Ezért a mostani pálfordulása és követelése legalábbis furcsán, de még inkább hiteltelenül hangzik” - mutat rá a szerkesztőségi jegyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.