Václav Klaus: Brüsszel a kör négyszögesítésével próbálkozik

A cseh elnök közölte, hogy ő lesz az utolsó, aki aláírja a lisszaboni szerződést.

"Annak ellenére, hogy a prágai parlament mindkét háza már megszavazta a lisszaboni szerződést, nem sietem el a dokumentum aláírását. Mindenképpen megvárom a német Alkotmánybíróság és a lengyel elnök döntését, természetesen az újabb ír népszavazás eredményét is. Nem kizárt, hogy néhány cseh szenátor ismét a hazai taláros testülethez fordul az uniós tervezettel kapcsolatos aggályaival. Ha így lesz, akkor ezt a verdiktet is kivárom. Mindenképpen én döntök utolsóként, hogy ellátom-e kézjegyemmel az uniós tagállamok szuverenitását veszélyeztető dokumentumot" - jelentette ki aprágai közszolgálati rádiónak (CRo) nyilatkozva Václav Klaus.

A cseh államfő szerint Brüsszel az íreknek felajánlott engedményekkel a kör négyszögesítésével próbálkozik. Véleménye szerint nevetséges és szamárság azt állítani, hogy ezek a garanciák - adó- és családpolitikai ügyekben meghagyják az önrendelkezésüket, tehát fennmaradhat az abortusztilalom - nem változtatnak a dokumentumon, amely igy valamivel jobb lesz, de továbbra is elfogadhatatlan - szögezte le.

Václav Klaus élesen ellenzi a a lisszaboni szerződést, mert szerinte „fatális mértékben korlátozza a tagországok szuverenitását".

 

 

Václav Klaus
Václav Klaus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.