Václav Havel Emberjogi Díj a fehérorosz aktivistának

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Václav Havel Emberjogi Díját idén Alesz Bjaljackij fehérorosz aktivista kapja. Erről nemzetközi bizottság döntött, amelynek vezetője Jean-Claude Mignon, a testület elnöke.

Az elismerést hétfőn Strasbourgban a felesége vette át, aki meghatódva beszélt arról, hogy a férje a világhírű cseh államfőt és rendíthetetlen emberjogi harcost példaképének és „lelki tanácsadójának“ tartotta.

Idén először a két éve elhunyt Václav Havelről nevezték el ezt a kitüntetést. Értesüléseink szerint ezúttal huszonhét jelölés érkezett a díjra. A második fordulóba hatan jutottak, köztük a Magyar Helsinki Bizottság és a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért. Végül a kitüntetetten kívül a Grúziai Fiatal Jogászok Szövetsége és a kínai Jogvédelmi Hálózat maradt végső versenyben.

Alesz Bjalackij annak a Vjeszna emberjogi szervezetnek a vezetője, amely főleg fehérorosz politikai foglyoknak és családjaiknak nyújt jogi és anyagi segítséget. Két éve nyilvánvaló politikai indíttatásból, állítólagos adócsalás miatt, négy és fél éves börtönbüntetésre ítélték. Felesége a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult jogorvoslatért. Tavaly Nobel békedíjra és Szaharov-díjra javasolták a fehérorosz máskéntgondolkodót.

A Václav Havel Emberjogi Díj első kitüntetettje 60 ezer eurót kap, amelynek a felét a cseh állam, a másik részét pedig az exállamfő egyik alapítványa, valamint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés folyósítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.