Ütött az izraeli tiszt, felfüggesztették

A zsidó állam hadserege felfüggesztette egyik alezredesét, amiért géppisztolya tusával arcon ütött egy dán állampolgárságú, palesztinbarát tüntetőt szombaton Ciszjordániában - jelentette be hétfőn egy katonai szóvivő.

A 10-es csatorna izraeli tévé filmre vette, amint Sálóm Ejzner alezredes megüti az aktivistát. A főtiszt ellen vizsgálat indult; ennek időtartamára függesztették fel. A felvételt a tv vasárnap játszotta le, és az internetre is felkerült.

Az incidens Izrael szempontjából rossz időben történt, ugyanis épp vasárnap akart Izraelbe repülni számos palesztinbarát aktivista, hogy Ciszjordániában részt vegyen az idei "Üdvözöljük Palesztinában!" akcióban. Izrael azonban adminisztratív eszközökkel megakadályozta, hogy az 1500 külföldi beutazzon az országba. Csupán száz ember szállt le Tel-Aviv repülőterén; nagy többségüket lefogták, és kiutasították. A Betlehemben szervezett "Palesztina 2012" konferenciára alig páran jutottak el. Az izraeli titkosszolgálatok 1200 fős listát adtak át a légitársaságoknak a kitiltott személyekről. Az aktivisták, akiket nem engedtek felszállni a gépekre, így Manchesterben, Brüsszelben és más városokban tiltakozhattak a repülőtereken.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Időközben kiderült, hogy sok név tévedésből került a listára, politikailag érdektelen utasokat is érintett. Nem engedtek Izraelbe egy feleségével utazó francia diplomatát sem. Egy terhes svéd turistanőt órákig feltartóztattak az egyiptomi-izraeli határon, s csak akkor engedték be, amikor aláírt egy dokumentumot, amelyben kötelezettséget vállalt, hogy nem lép kapcsolatba Palesztina-barát szervezetekkel - írta a haaretz.com.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.