Utolsó kiáltás Szíriából

Humanitárius válság alakult ki az ostromlott Homsz városban. „Most már csak két rossz között választhatunk: polgárháború vagy nemzetközi katonai beavatkozás” – hangzik a Nemzeti Tanács nyilatkozata.

Az utolsó kétségbeesett kiáltást küldjük innen. Akiket nem öl meg az ágyútűz, azok hamarosan éhen vagy szomjan halnak – mondta csütörtöki telefonüzenetében az AFP francia hírügynökségnek Omar Chaker homszi ellenzéki aktivista. A három hete ostromlott városban mind reménytelenebbnek látszik a lázadók helyzete. Helyszíni beszámolók szerint tegnap nagy erejű robbanások rázták meg a Bába-Amr negyedet, ahol állítólag a szunnita ellenállás központját sejti az Aszad-rezsim titkosszolgálata.

A Homszban kialakult súlyos humanitárius helyzetet jellemzi, hogy az említett negyedben rekedt, szerdán megsebesült két francia újságírót csütörtökön sem sikerült kórházba szállítani a környéken dúló heves harcok miatt. Brit sajtóértesülések szerint a Homszban dolgozó külföldi újságírócsoport elleni támadásra magas szinten adtak parancsot. A két újságíró halálát és további négy tudósító sebesülését okozó tüzérségi támadás kifejezetten a számukra menedékül szolgáló épület ellen irányult.

A sajtóközpontként működő épület ellen készülő akcióra állítólag már előző nap figyelmeztettek bizonyos homszi tudósítókat. Emlékeztették őket arra: a hadsereg vezetői nyíltan arról beszélnek, hogy minden külföldi újságírót meg kell ölni, aki ezekben a napokban Szíriába merészkedik.

Helyi elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a hadsereg Bába-Amr negyed civil lakosságával szembeni brutalitása az ismert felekezeti ellentétekkel is magyarázható. A szír tisztikar túlnyomórészt a síita alavita kisebbségből verbuválódik, csakúgy, mint a rezsim politikai vezetőrétege. A negyedben élő civilek pedig szinte kizárólag szunniták. Sok alavita állítólag máris attól tart, hogy a rezsim bukása után a síita kisebbség a szunniták véres bosszújának lesz kitéve. Ennél azonban a jelek szerint közvetlenebb fenyegetésnek vannak kitéve a szíriai keresztények. III. Younan, a szír katolikus egyház pátriárkája a vatikáni rádiónak például arról beszélt, hogy a vallási közösség attól tart: ha a szunniták és az alaviták között nyílt polgárháború robban ki, akkor ennek első áldozatai a szíriai keresztények lehetnek.

A Tuniszban ma kezdődő nemzetközi Szíria-konferencia az előzetes elképzelések szerint előtérbe kívánja helyezni az országban kialakult humanitárius válság kezelését. Washington szerint Tuniszban konkrét javaslatokat kell megvitatni annak érdekében, hogy a nemzetközi humanitárius szervezetek képesek legyenek Szíriában az érdemi munkára. Alain Juppé francia külügyminiszter szerint a tanácskozás nemcsak az Aszad-rezsim további elszigetelésében játszik majd fontos szerepet, hanem a szenvedő szír lakosság humanitárius megsegítésének előmozdításában is. A francia diplomácia úgy véli, „humanitárius korridorokra” lenne szükség, hogy az ostromlott városokat elhagyhassák a nők, a gyerekek és a sebesültek.

A szír ellenzéket tömörítő Nemzeti Tanács ugyanakkor bejelentette: a tuniszi konferencián arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy a „szíriai nép megvédése érdekében” alakítsanak ki a határ menti zónában úgynevezett védelmi övezeteket, az ENSZ égisze alatt. „Most már csak két rossz között választhatunk: polgárháború vagy nemzetközi katonai beavatkozás” – hangzik a Nemzeti Tanács nyilatkozata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.