Utolsó próbálkozások Iránnal

Hétfőn ér véget az ENSZ Biztonsági Tanács öt tagjának és Németország tanácskozása Iránnal. A bécsi tárgyalásokon nem valószínű, hogy döntés születik az iráni nukleáris programról, de a diplomaták utolsó erejükkel is megpróbálnak nyomást gyakorolni az arab országra.
A atomtárgyalások utolsó fordulóját kedden kezdte meg az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Anglia, Kína, Németország és Irán. A "hatok" azt szeretnék, ha az iszlám köztársaság korlátozná nukleáris programját, cserébe enyhítenék a perzsa ország elleni gazdasági szankciókat. A diplomaták korábban arról számoltak be, hogy a bécsi tárgyalások résztvevői között jelentős különbségek maradtak, ezért a megállapodás elhúzódhat.

Teherán azt állítja, nem állít elő nukleáris fegyvereket, a nukleáris energiát békés célokra használják.

Philip Hammond brit külügyminiszter azt mondta, az utolsó nyomást próbálják mérni Iránra, természetesen ha ez nem sikerül, akkor meg kell nézni, hová juthatnak ebből a helyzetből. Amerikai tisztviselők szerint természetes, hogy 24 órával a határidő előtt egy sor lehetőségről vitáznak. A delegáltak később határozzák meg egy esetleges megállapodás kereteit.

Az iráni elnök, Haszan Róhani szerint ha a Nyugat nem tesz túlzott követeléseket, akkor a megegyezés elérhetővé válhat.

A kínai külügyminiszter is megérkezett a bécsi tanácskozásra, ami azt jelenti, hogy az ENSZ BT öt tagja jelen van a találkozón. Vang Ji elmondta, hogy azért érkezett a megbeszélésre, hogy javaslatot tegyen a központi kérdések rendezésére.

BBC közel-keleti elemzője szerint a siker sokat segítene Irán elszigeteltségén, és megváltoztatná a stratégia egyensúlyt a Közel-Keleten. A nyugati diplomaták szervezkedései megrémítik Szaúd-Arábiát és Izraelt is.

A keményvonalas iráni és Egyesült Államokbeli politikusok próbálják megakadályozni a megállapodást. Egyik fél sem látja okát, hogy enyhítsen a kölcsönös gyanakváson.

Irán vasárnap közölte, lehetetlen a november 24-ére kitűzött határidőt betartva átfogó megállapodást kötni a perzsa ország atomprogramjáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.