Útlevéllel nem lehet füvezni

Hiába tiltakoztak a holland coffee shopok tulajdonosai az év végén országossá váló szabályozás ellen, amely szerint Hollandia mariuhánát kínáló kávézóiban csak belföldiek füstölhetnek.

Elutasította a holland bíróság a Kannabisz-kiskereskedők Szövetségének keresetét, amelyben a szervezet a külföldiek coffee shopokból való kitiltása ellen tiltakozott. A szabályozás értelmében az év végétől csak holland állampolgárok szívhatnak marihuánát az ország 700 coffee shopjában. Az üzletek tulajdonosai a turistaáradat elapadásától és a bevétel csökkenésétől félve tiltakoztak.

Azzal érvelnek, hogy a rendelkezés a külföldiek diszkriminálását jelenti, ezért törvényellenes. Ráadásul a hollandokra nézve is kellemetlen: – Miért kell valakinek igazolnia magát, amikor egy legális terméket vásárol? – vetette fel a kérdést a bíróságra keresetet benyújtó Holland Kannabisz-kiskereskedők Szövetségének képviselője. Michael Veling szerint a szabályozás az ő forgalmának 90 százalékos csökkenéséhez vezetne, és veszélybe kerülnének a többi kiskereskedők is.

Emellett a turistaforgalom visszaesése is várható, elsősorban Amszterdamban, ahol a látogatók harmada elsősorban a toleráns drogszabályozás miatt jár szívesen a holland fővárosba. Országszerte mintegy hétszáz coffe shop működik, ahol legálisan vehető és fogyasztható a könnyű drognak számító marihuána. (Igaz, a közelmúltban a nagyobb THC-tartalmú marihuánát ki kellett vonni a forgalomból, miután szigorúbb besorolást kapott, így már nem minősül könnyű drognak.)

A könnyű drogokkal szemben egyedülállóan megengedő holland szabályozás szigorítását a másfél éve hatalomra került konzervatív kormánykoalíció szorgalmazta. A kormány azonban a költségvetési vitába belebukva a héten lemondott. Azonban nincs szó arról, hogy az év végén országosan, júniustól három tartományban életbe lépő külföldieket kitiltó szabályozást törölnék. Hasonló egyébként már novemberben életbe lépett Maastrichtban. A város coffe shopjait a külföldiek nem látogathatják, kivéve a Belgiumból és Németországból érkezőket. Igaz, ők adják a városban a könnyűdrog-turisták döntő többségét – írta a BBC.

A kiskereskedők közölték: a holland bíróság után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak jogorvoslatért.

A szívás vége - szívás kezdete
Joints containing different types of cannabis are seen in their jars at a coffee shop in the southern Dutch city of Bergen op Zoom November 18, 2008. Dutch cities will on November 21, 2008 exchange experiences and information at a "weed summit" in Almere and discuss the soft drugs policy and its consequences. Bergen op Zoom may be the first Dutch city to shut coffee shops serving marijuana in February 2009. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.