Útlevelet kap a vak jogvédő

Két héten belül útlevelet kaphat a kínai hatóságoktól az az ellenzéki jogvédő, aki április végén szökött meg két éve tartó házi őrizetéből, és talált menedéket az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén. Chen Guangcheng várhatóan családjával együtt az Egyesült Államokba távozhat, bár az AP-nek adott telefoninterjújában Chen közölte: egyelőre nem tudja, hogy Peking felesége és két gyermeke kiutazásához is hozzájárul-e. Megerősítette azonban, hogy a szükséges papírokat családja is kitölthette. Chen az iratokat hozzátartozóival együtt egy pekingi kórházban várja, ahová önként távozott az amerikai diplomáciai képviseletről. (Lábán megsérült szökés közben, így orvosai tanácsára egyelőre tolószékben ül.) Formálisan így ismét kínai házi őrizetben van.

A magát jogásszá autodidakta módon képző Chen tanulmányi ösztöndíjat kapott a New York-i Egyetemre, Washington már jelezte, kész kiadni a vízumokat.

A 40 éves, vak jogvédővel szemben az után léptek fel a hatóságok, hogy hét évvel ezelőtt azzal vádolt meg több helyi vezetőt és hivatalnokot, hogy azok több ezer nőt erőszakkal kényszerítettek abortuszra, az "egy gyermek" családtervezési politika jegyében. 2006-ban aztán tömegmegmozdulás szervezéséért több mint négy évi börtönre ítélték, ami nemzetközi szolidaritást váltott ki a vak aktivista mellett. Érdekében felemelte szavát Hillary Clinton is. A két hete Pekingben megfordult amerikai külügyminiszter vizitjén szó volt az ellenzéki sorsáról is.

Ugyanakkor a hírek szerint Chen szélesebb körű családját több hatósági inzultus is érte az ellenzéki szökése óta, így távozásával nem kerül pont ügye végére. Bátyja egy videointerjúban számolt be arról egy hongkongi internetes lapnak, hogy több egyenruhás ütlegelte őt. Fiát pedig őrizetbe vették, azzal a váddal, hogy késsel támadt a házba törő hatósági személyek egyikére. Ügyvédje szerint tette önvédelem volt.

Chen Guangcheng. Kínai háziőrizetből amerikai egyetemre mehet.
Blind legal activist Chen Guangcheng is seen in this undated handout picture. U.S. Secretary of State Hillary Clinton arrived in China on Wednesday for top-level talks that risk being upstaged by the fate of Chen, a blind dissident whose supporters say is under U.S. protection in Beijing after escaping house arrest. REUTERS/www.ChinaAid.org/Handout (CHINA - Tags: CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.