Útlevél az érzelmekhez

Az első két napon 1665 kérelmező jelezte igényét az egyszerűsített honosítással megszerezhető magyarországi állampolgárság iránt. Bár Közép-Európától Dél-Amerikáig egyelőre kevesen vannak, a hivatalok növekvő érdeklődésre számítanak.

Közép-Európától Dél-Amerikáig érdeklődést mutatnak a külföldön élő magyarok a lehetőség iránt, amely révén egyszerűsített eljárás keretében juthatnak magyar állampolgársághoz. Igaz, egyelőre kevesen vannak, de a hivatalok növekvő érdeklődésre számítanak. Van, aki hivatalosan Magyarországon született, de a történelem távolabb sodorta lakhelyétől az országhatárt, van, aki már sokadik generációs magyar leszármazottként jött világra egy távoli kontinensen.

A jelentkezők többsége érzelmi okokból igényli az állampolgárságot, bár az EU-n kívül lakó határon túliak számára gyakorlati könnyebbséget is nyújthat a magyar útlevél, vízummentessé téve számukra a kapcsolattartást Magyarországgal. Ismert, hogy a törvényt azonban ellenérzéssel fogadta a szlovák vezetés, de kisebb fenntartásokat megfogalmaztak Romániában is.

Hantz Péter, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) korábbi oktatója beadja az első egyszerűsített honosítási kérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal VIII. kerületi ügyfélszolgálati irodájában. Január 1-jétõl lehet alkalmazni a 2
Budapest, 2011. január 3. Hantz Péter, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) korábbi oktatója beadja az elsõ egyszerûsített honosítási kérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal VIII. kerületi ügyfélszolgálati irodájában. Január 1-jétõl lehet alkalmazni a 2010. augusztus 20-án hatályba lépett egyszerûsített honosításról szóló eljárást. A kérelmeket 2200 magyar anyakönyvi hivatalba, több mint 90 külképviseletre, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévõ ügyfélszolgálati irodáiba lehet benyújtani. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.