Útlevél a katonaszökevénynek

A riasztó körülmények elől Grúziába szökött egy orosz sorkatona. Tettét nem a nagypolitika motiválta: enni és mosdani akart. Tbilisziben állampolgárságot kínáltak neki. Az oroszok többsége is neki hisz.

Éhes volt és tisztálkodni akart az az orosz tizedes, aki Grúziába menekült dél-oszétiai szolgálati helyéről. A 21 éves Alekszandr Gluhov az elviselhetetlen körülményekre és feljebbvalók erőszakoskodására hivatkozva kérte a grúz elnököt, Mihail Szaakasvilit, hogy Tbilisziben maradhasson. Moszkva azonban provokációt sejt az akció mögött, szerinte Gluhovot elrabolták. - Kijelentéseit fenyegetések hatására tette - nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Alekszandr Drobisevszkij.

Alexander Glukov egy tbiliszi McDonald's-ban. Azonnal enni kért.
Alexander Glukov egy tbiliszi McDonald's-ban. Azonnal enni kért.

Az akció azonban többszörösen is érzékenyen érinti Oroszországot, amely Gluhov azonnali kiadatását követelte Tbiliszitől. A grúz fél azonban a tizedesre bízza a döntést, akinek egyúttal állampolgárságot is kínált.

Grúzia és Oroszország tavaly augusztusban keveredett fegyveres konfliktusba, miután a grúz erők fegyverrel próbálták visszaszerezni az irányítást a hivatalosan a dél-kaukázusi országhoz tartozó, orosz támogatás mellett azonban másfél évtizede lényegében független Dél-Oszétia felett. Válaszul az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a térséget, majd - a hasonló státuszú Abháziával együtt - elismerte a terület függetlenségét.

Az "éhező orosz katona" okozta presztízsveszteségen túl kellemetlenséget okoz, hogy Gluhov sorkatona, noha a konfliktuszónákban csak hivatásos katonák tartózkodhatnának. Ráadásul az Ahalgori körzetébe rendelt Gluhov állítása szerint egységét már júliusban átdobták Dél-Oszétiába, tehát a grúz fegyveres beavatkozás előtt, amit azonban Moszkva visszautasít.

- Évente 40 ezren lépnek meg hosszabb-rövidebb időre a hadseregtől, miért pont ez az eset ne lenne igaz? - tette fel a kérdést lapunknak a Katonaanyák Bizottságainak Oroszországi Szövetségét vezető Valentyina Melnyikova. A jogvédő szerint a feltételek országszerte siralmasak. Igaz, néhol javultak a körülmények, több helyen "megszűntek a pottyantós vécék és a vizet is bevezették a laktanyákba".

- De Rjazanyban, Orenburgban még most is sátrakban laknak a katonák - említett példát Melnyikova, aki szerint sok sorkatonát szolgálatuk letelte előtt erőszakkal, a rossz körülmények további nehezítésével kényszerítenek arra, hogy szerződésesnek álljanak.

- Ha más ország lett volna a közelben, akkor oda mentem volna, nem politikai indíttatásból választottam Tbiliszit - mondta az Echo Moszkvinak telefonon Gluhov, hangsúlyozva, hogy nyilatkozatait önként tette.

- Akkor megyek csak vissza, amikor majd emberségesen bánnak a katonákkal - mondta Gluhov, aki a Reutersnek egy tbiliszi gyorsétteremben adott interjújt. (A Gluhovot a határon felvevő grúz rendőrök elmondása szerint a tizedes mielőbb enni szeretett volna.)

Az orosz rádióadó szavazást indított az ügyről: csaknem ezer betelefonálóból csupán 74 fogadja el az orosz védelmi minisztérium verzióját az emberrablásról, míg 918 az éhező és mosdani vágyó Gluhovnak hisz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.