Utcatábla tiltja Olaszországban a muszlim fátyolt

Nem zsákutcát vagy szarvasok ugrálását mutatják a a piemonti Varallo kisvárosában kihelyezett táblák. Tilos a burka! – az Északi Liga polgármestere által állíttatott kis transzparensek muzulmán női viseletet tiltják.

Színes illusztrációk magyarázzák, mit nem szabad viselni a 7 500 fős Varallo közterületén: olasz és arab nyelven tiltják a testet tetőtől talpig befedő burkát, a csak a szemet kihagyó nikábot és a legújabb muzulmán fürdőruha divatot, a burkinit. Egyedül a szimpla fejkendőt engedélyezi a várost vezető Gianluca Buonanno, de rendelete tiltja a bevándorlók „vu cumpra” (akarsz vásárolni?) kiáltásától kísért utcai árulást és a koldulást is.

A rizsföldekről híres Vercelli vidékének politikusa pártjának, az Északi Ligának az előírásait követte: a pártvezér Umberto Bossi október óta a burka és társai ellen ágál. Törvényt sürget, kétezer eurós bírsággal és hat hónapig terjedô börtönnel, az arcukat eltakaró és ezzel a közbiztonságot veszélyeztető nők ellen. Ezzel még a muzulmán nôk jogaiért harcoló egykori európai humanitárius biztos Emma Bonino is egyetért, „én sem állhatok arcomat eltakaró motoros sisakban sorban a postán” – mondta. Balközép politikustársai azonban ellenzik, hogy a muzulmán bevándorlókat hagyományaik megtagadására kényszerítsék. Diszkriminációról beszél a muzulmán közösségek és szervezetek olaszországi uniója (UCOII), arra kérve ugyanakkor az Itáliában élő muzulmán nőket, hogy ne takarják el arcukat.

Egy egész testét befedő burkinit viselő muzulmán nőt júliusban kitiltották egy párizsi uszodából. Amikor augusztusban Verona uszodájában jelent meg egy nő burkiniben, a strand vezetője higiéniai okokra hivatkozva nem engedte be a vízbe. A római kormány esélyegyenlőségi minisztere, Mara Carfagna októberben azt kezdeményezte, hogy francia példára az olasz iskolákban tanuló muzulmán diákoknak is tiltsák meg a fejkendőt.

November 23-án Novara városának szintén északi ligás polgármestere, Massimo Giordano az utcán sétálva burkát viselő nőt látott, és azonnal hívta a rendőröket. A Mantovától 25 kilométerre lévő, 1 800 fős San Martino dell’Arginét a héten az önkormányzat kiplakátolta, azt hirdetve, hogy az olaszoknak kötelessége az illegális bevándorlók feljelentése. A Brescia melletti Coccaglióban északi ligás első ember, Franco Claretti, White Christmast – fehér karácsonyt ígért, azt, hogy a fehéreknek (olaszoknak) adja vissza a várost. December 26-ig a rendőrség a hétezres Coccaglióban élő és dolgozó összes bevándorlót végigellenőrzi, és a tartózkodási engedély vagy munkanélküli bevándorlókat kiutasítják. 1998 áprilisában még csak 177 volt a külföldiek száma, idén már 1583.

Bossi szerint a polgármester a törvény szerint jár el, és kampányát túlzás rasszistának nevezni. Az olasz püspöki kart elnöklő Angelo Bagnasco bíboros viszont úgy látja, a katolikus Itáliában a befogadásnak az emberi DNS-be kell beivódnia. A hatvanmilliós Itáliában a hivatalos adatok másfél millióra teszik a muzulmánok számát. Az északi, Liga uralta Lombardia tartományban 2009 első félévében tíz házasságból hat olasz és bevándorló között köttetett.

Muszlim nő hagyományos öltözetben egy milánói utcán
A Muslim woman wearing a hijab walks in Duomo square in Milan October 7, 2009. Italy's anti-immigration Northern League party is pushing for legislation to prosecute women who cover their faces with burqas and veils, prompting a new debate on Muslims' religious freedom in the Catholic country. The Northern League, allies of conservative Prime Minister Silvio Berlusconi, want to amend a 1975 law, introduced amid worries over homegrown guerrilla groups, which punishes with hefty fines and up to two years in jail people covering their faces with anything preventing their identification by police. Picture taken October 7, 2009. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY POLITICS RELIGION CRIME LAW FASHION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.