Utcáról utcára harcolnak a szunnita szélsőségesekkel

Az iraki Fallúdzsában és Ramadiban egész városrészek vannak a milíciák kezén. Azt sérelmezik, hogy a síita Núri al-Maliki miiszterelnök vezette kormány elnyomja és elhanyagolja őket.

Utcáról utcára megy a harc az iraki Anbar tartomány két nagyvárosában, Fallúdzsában és Ramadiban az iraki biztonsági erők és a szunnita szélsőségesek között. Anbar tartomány az Irakban kisebbségben lévő szunnita muzulmánok fellegvára, akik régóta vádolják a síita Núri al-Maliki miniszterelnök kormányát, hogy elnyomja és elhanyagolja őket. Bár Bagdad tagad, Ramadi mellett a szunniták nemrég tüntetni kezdtek a kormány ellen, és sátorvárost is alapítottak. Ezt a hadsereg hétfőn felszámolta, arra hivatkozva, hogy a tüntetés az al-Kaida befolyása alá került, és kvázi terrorista kiképzőközpontként működik már. A sátorváros felszámolásában tíz ember halt meg, a szunnita szélsőséges milícia, az Iraki Iszlám Állam (ISIS) és még néhány másik szervezet pedig ezután támadott rá Fallúdzsában és Ramadiban is rendőrőrsökre. Ezekből már tíz van a szélsőségesek kezén Fallúdzsában és Ramadiban, de az ISIS saját ellenőrzőpontokat is felállított, kormányzati épületeket vonva vesztegzár alá. A szélsőségesek egész városrészek felett vették át a hatalmat. Belügyminisztériumi bejelentések szerint Fallúdzsának a fele most az ISIS, a másik fele a szintén fegyvert ragadó törzsi milíciák irányítása alatt áll.

A most kitört harcok másik előhangjaként szombaton a biztonsági erőknek csak tűzpárbaj után sikerült őrizetbe venniük egy szunnita parlamenti képviselőt. Ahmed al-Avlanit terrorizmus miatt akarták letartóztatni, ám amikor elmentek érte, hogy letartóztassák, fegyverrel fogadta a kivezényelt rendőröket. Az összetűzésben a politikusnak több testőrét és két testvérét is megölték.

Iraknak 2008 óta ez volt a legvéresebb éve. ENSZ-becslések szerint január óta 7818 civil és a biztonsági erők 1050 tagja halt meg a különféle harcokban és merényletekben. Többségük a felekezetközi villongások áldozata lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.