Ismét Tajvanra utazik a dalai láma

A tajvani kormány jóváhagyta, hogy a dalai láma a jövő héten a szigetre látogasson - jelentette be csütörtökön Ma Jing-zsou (Ma Ying-Jeou), szigetország elnöke.

A tibeti vallási és szellemi vezetőt az ellenzéki Demokratikus Haladó Párt hívta meg, hogy a vallási vezető kifejezhesse együttérzését a Morakot tájfun halálos áldozatai hozzátartozóinak. A legfrissebb adatok szerint a természeti csapásnak 461 halálos és 192 eltűnt áldozata van. A meghívás engedélyezése várhatón Kína erélyes tiltakozását váltja ki.

Ma Jing-zsou korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a dalai láma újabb látogatása a szigeten Kína felháborodásához vezethet, és ezért a mostani időszak - amikor Tajpej és Peking viszonya javulófélben van - nem alkalmas arra, hogy Tajvanon fogadják a buddhista vallási vezetőt. Az elnök bejelentését a dalai láma fogadásának az engedélyezéséről Tajvanon ezért sokan meglepetésnek tartják.

A dalai láma az elmúlt 12 évben háromszor járt Tajvanon, és mindegyik vizitje felbőszítette Pekinget. A hivatalos Kína szemében a száműzetésben élő dalai láma a tibeti szakadár erők irányítója.

A tajvani hivatalos hírügynökség korábban jelentette, hogy a dalai látogatása hétfőn kezdődne a sziget déli részén elterülő Kaohsziung megyében. Ebben a megyében végezte a legnagyobb pusztítást augusztus elején a Tajvanon is átvonuló Morakot tájfun.

Tajvan 1949-ben szakadt el a Kínai Népköztársaságtól, de Peking azóta is az ország egyik tartományának tekinti.

 

 

Tajvanra utazik a dalai láma
The Dalai Lama gestures behind a Tibetan flag during a press conference after his first lecture in Lausanne August 4, 2009. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND POLITICS RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.