Utánpótlásvonalakat támadnak a tálibok

A NATO-erők utánpótlását biztosító 11 teherjárművet és 13 konténert gyújtottak fel szombaton tálib felkelők Pakisztán északnyugati részében.

A támadás egy, a NATO-erőket kiszolgáló, Pesavar város közelében lévő bázison történt. A kabuli kormány ellen harcoló tálib lázadók páncélöklökkel és gyorstüzelő fegyverekkel lőtték a parkoló, áruval megrakott tehergépkocsikat, amelyek egy része kigyulladt, majd teljesen kiégett. A tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen húsz másik teherautóra.

A pesavari bázisokat már több támadás és fenyegetés érte. Egy héttel korábban a tálibok hasonló támadása nyomán több mint 150 NATO-teherautó és rakományuk vált a lángok martalékává ugyanezen a pesavari támaszponton.

 Az Afganisztánba vezényelt külföldi haderő utánpótlásának 80-90 százaléka Pakisztánon keresztül érkezik, az árut Karacsi kikötőjében rakják át hajókról teherautókra. A NATO már egy ideje vizsgálja annak lehetőségét, miként lehetne alternatív útvonalon eljuttatni a katonai utánpótlást Afganisztánba. Amerikai és NATO-illetékesek ugyanakkor azt állítják, hogy a Khyber-hágót érintő, egyre gyakoribb rajtaütések nem befolyásolják a nyugati erők afganisztáni hadműveleteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.