Üsd, vágd: kalóz!

Az utasok is segítettek a biztonsági személyzetnek, amikor kalózok a Seychelles-szigetek közelében, április végén megtámadtak egy olasz luxushajót: londoni lapok pénteki jelentései szerint brit nyugdíjasok napozó ágyakat, asztalokat, székeket dobáltak a fegyveresekre a fedélzetről.

Az MSC hajóstársaság Melody nevű luxushajóját a Seychelles-szigetektől 180 tengeri mérföldre támadták meg április 25-én szomáliai kalózok. Az már annak idején nyilvánosságra került,  hogy a támadók tüzet nyitottak a hajóra, s egy létrán megpróbáltak  felmászni rá, de a biztonsági személyzet visszaverte az akciót, s a fegyveresek elmenekültek. (Illetve csak próbáltak, mert a  Seychelles-szigetek hatóságai - féltve a turistaparadicsomnak számító kis indiai-óceáni szigetcsoport hírnevét - nem hagyták annyiban a dolgot, s néhány nappal később elfogták a kalózokat.) Az  viszont csak most derült ki, hogy a vakációzók egy része is szerepelt vállalt a védekezésben.

Amikor a kalózok közeledését észlelték, az utasokat arra kérték a hajón, hogy térjenek vissza kabinjaikba, s oltsák le a lámpákat. Néhányan viszont inkább próbáltak segíteni a védekezésben. Beryl Rowlands például - aki férjével, Daviddel utazott - napozóágyakat dobált a támadókra. Az egykor rendőrként szolgáló, ma már nyugdíjas Ian Moakes pedig azt mondta a The Sun című brit bulvárlapnak, hogy egyes utasok asztalokat és székeket hajítottak a kalózokra. "Nagyon  bátrak voltak... De az egész sokkal rosszabbul is végződhetett  volna, hiszen a hajóba lövedékek fúródtak be" - közölte.

A Melody a téli turisztikai szezon befejeztével - amikor a legtöbb európai luxushajó távoli tájakon, a meleg trópusi térségekben viszi utasait - akkor éppen visszatérőben volt Olaszországba: a dél-afrikai Durbanből Genova felé tartott, fedélzetén mintegy 1500 emberrel.

Az MSC cég vezérigazgatója, Domenico Pellegrino az ANSA olasz  hírügynökségnek a támadás után elmondta, hogy a hajó fedélzetén  izraeli  biztonsági személyzet volt. "Azért választottuk épp az izraelieket, mert ők a legjobbak" - mondta nyilatkozatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.