USA: rasszizmusvita gombnyomásra

Ahogyan a nyáron a fekete bőrű harvardi professzor megbilincselésekor, most is elég volt a legkisebb gyúanyag is ahhoz, hogy Amerika újra a faji kérdésről beszéljen.

Amikor egy republikánus képviselő, Joe Wilson a minap bekiabálta Barack Obama beszéde közben: "Maga hazudik!", az elnök politikájával szemben szervezett jobboldali rendezvényeken pedig hol Leninnek, hol Hitlernek, esetenként pedig majomnak ábrázolták Obamát, ismét nagy kő csobbant az állóvízben. - Úgy vélem, hogy az elnökkel szembeni, bőségesen kinyilvánított ellenszenv döntő részének az az alapja, hogy fekete. Ma is van hajlam a rasszizmusra, és feljön a felszínre, mivel számos fehér úgy véli: az afroamerikaiakat nem illeti meg, hogy vezessék ezt a nagyszerű országot - fogalmazott Jimmy Carter exelnök.

De Michael Steele, a Republikánus Párt afroamerikai elnöke visszautasította a demokrata politikus állítását. - Ez nem a rasszról szól, hanem a politikáról. A demokraták csak elterelik a figyelmet az elnök igen népszerűtlen egészségbiztosítási tervéről, amelyet az amerikaiak elleneznek. A faj belekeverése a vitába csak megoszt bennünket - vélte. Egy helyi lap karikaturistája pedig visszadobta a labdát Carternak: amikor ő maga Izraelt bírálja, ez vajon azért van-e, mert antiszemita?

Wilsont a képviselőház állásfoglalásban ítélte el, miután a plénum előtt nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Egy év eleji felmérés szerint az amerikai fehérek 71, a feketéknek pedig 85 százaléka szerint továbbra is probléma a faji kérdés. Steele érveit gyengíti, hogy pártja holdudvarában gyakran felszínre kerül a rasszizmus - a gyűlölködő hangulatnak gondosan megágyazó radikális jobboldali kommentátorokról már nem is beszélve. Így például nem ritka a feketékre nézve különösen sértő majommotívum. Amikor Dél-Karolinában elszabadult egy gorilla, egy republikánus aktivista a First Lady, Michelle Obama felmenőjeként aposztrofálta a Facebook közösségépítő portálon. Az egy héttel ezelőtti washingtoni konzervatív izompróbán is vittek olyan táblát, amelyen - magyarra lefordíthatalan szójátékkal - az állt: "Az állatkertben afrikai oroszlán van, a Fehér Házban pedig egy hazug afrikai."

Rush Limbaugh rádiókommentátor, a jobboldal egyik szócsöve - aki régebben még ott tartott: az afroamerikaiak jellegzetes hanghordozására célozva azt mondta egy fekete betelefonálónak, majd akkor tárcsázzon, ha kivette az orrából a csontot - úgy véli, ma már a fehér iskolásgyerekek sorsa, hogy összeverik őket a buszon. Kollégája, Glenn Beck, aki szavai szerint "lapáttal vert volna agyon" egy fekete képviselőt, úgy véli: Obama mélységesen gyűlöli a fehéreket. Marc Morial, New Orleans fekete expolgármestere úgy véli: Obamával ugyanaz történik, ami évtizedekkel ezelőtt, az első afroamerikai városi elöljárók felbukkanásakor már lejátszódott - csak az nem kapott ekkora nyilvánosságot.

De mit gondol minderről maga az elnök? Obama igyekszik nem túlságosan magára vonni a faji kérdés terhét. - Lennének, akik a rassz miatt nem szeretnek engem? Biztos vagyok benne, hogy igen. A legkönyebben úgy lehet 15 perc hírnévhez jutni, ha durvák vagyunk valakihez - mondta. De nem ez itt a lényeg - mondta. A "faji kártyát" egyébként a hétvégén éppen az elnök keverte meg némiképp. A vasárnapi The New York Times szerint ugyanis Obama eltanácsolta David Patersont, New York igen népszerűtlen demokrata kormányzóját attól, hogy újrainduljon a posztért a párt számára kulcsfontosságú államban - márpedig az afroamerikai politikus nemrég rasszista ármánykodást vélt felfedezni az őt ért bírálatok hátterében. Egészen addig, amíg a veterán David Dinkins, New York első fekete polgármestere rá nem szólt: vegye le gyorsan ezt a lemezt...

Obamát a képregényekből ismert főgonoszként ábrázoló plakátot visznek az ellentüntetők Washingtonba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.