USA: először kisebbségben a fehér újszülöttek

Az Egyesült Államok történetében először többségbe kerültek a kisebbségi (nem fehér) újszülöttek, jelezve azt a változást, amelynek eredményeként népességkutatók szerint a század közepére az egész amerikai társadalomban megfordul a többség-kisebbség arány.

A másik újdonság, hogy a kisebbséghez tartozók körében is egyértelműen csökkent a házasság intézményének népszerűsége. Az afroamerikai nők - többségében egyedülálló anyák - vezette háztartások száma lekörözte az afroamerikai házastársak által közösen vezetett háztartások számát. A legfrissebb kormányadatokon nyugvó számok betekintést nyújtanak a 2010-es népszámlálás végleges eredményeibe, amelyeket idén nyáron tesznek közzé.

Egy 2009-es felmérés szerint a 3 évnél fiatalabb gyerekek kevesebb mint fele került ki a nem spanyolajkú fehérek közül. Ez a csoport 1990-ben még 60 százalékos aránnyal egyértelműen többséget alkotott. Eközben a 45 évnél idősebb korosztályokban a fehérek biztos többséggel rendelkeznek.

A 2010-es népszámlálás eredményei - amelyek komoly befolyással lesznek a jövőbeli kormányprogramokra - már most heves vitákra ösztönöznek. William H. Frey, a Brookings Intézet népességkutatója szerint az adatok egyértelművé teszik, hogy a jövőbeli munkaerőpiaci helyzet teljesen attól függ majd, mennyire lesz képes a kormány integrálni és oktatni az új és változatos összetételű fiatal nemzedéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.