USA: egyelőre nem lesz éghajlatvédelmi törvény

A szenátusi erőviszonyok fényében számítani lehetett rá, és néhány nappal a Capitolium nyári szünetének kezdete előtt be is következett: a Demokrata Párt - meghatározatlan időre - lemondott Amerika átfogó éghajlatvédelmi törvényének keresztülviteléről.

- Sajnos egyelőre egy republikánus sem csatlakozik hozzánk ebben. Ez nemcsak csalódást kelt, hanem veszélyes is - mondta szenátusi vezetőjük, Harry Reid. A frakció - két, vele szavazó függetlent is beszámítva - 59 tagú, így már minimális ellenzéki támogatással 60 százalékos, minősített többsége lehetne a kongresszusi obstrukció kivédésére, ám ennyi sincs. Míg a demokratáknak Al Gore volt alelnök személyében Nobel-békedíjas környezetvédőjük is van, a jobboldalon sokan szkeptikusak az éghajlatváltozással szemben: az amerikai gazdaságot és életformát veszélyeztető mesterkedésnek, áltudományos nézetek PR-akciójának tekintik a klímavédelmi erőfeszítéseket. James Inhofe, a nézeteit sokszor a Biblia alapján kialakító szenátor egyenesen a Harmadik Birodalomhoz hasonlította korábban a zöldeket, a környezetvédelmi ügynökséget (EPA) pedig azon belül a Gestapóhoz.

A mostani bejelentés komoly pofon Barack Obama elnökségének. Az elnök júniusban, első, az Ovális irodában felvett beszédében is sürgette a törvénykezést. Most legfeljebb egy energiatörvény várható a Capitoliumon; ebben a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés tanulságait vonnák le elsősorban, a hasonló katasztrófák megelőzésének és a zöldenergia terjesztésének céljával.

A kongresszus alsóháza, a képviselőház már megtette a magáét, amikor egy évvel ezelőtt - igaz, csak hétfős többséggel - elfogadta a törvényt, eredetileg még az USA útravalójaként a végül kudarccal végződött decemberi, koppenhágai klímavédelmi világfórumra. A mintegy 1300 oldalas, elakadt jogszabály azt célozta: 2020-ra a 2005-ös szinthez képest 17 százalékkal, 2050-re pedig 83 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátást. Bevezetné a kibocsátáskereskedelmet, azaz a szennyezőkhöz rendelt kreditek (kvóták) adásvételét.

Az áramtermelésben 2020-ra a szükséglet 15 százalékát megújuló forrásokból kellene biztosítani, és öt százalékos megtakarítást is el kellene érni új energiahatékonysági módszerekkel. Egy kormányügynökség 7,5 milliárd dollárral segítené a magánszektorban a tiszta technológiák elterjedését. Mindez a kongresszus költségvetési irodája szerint az átlagháztartásra évi 175 dollár pluszköltséget róna 2020-ig, de a legszegényebbekre a támogatás miatt 40-nel kevesebbet.

Alaszkaiak tiltakoznak a  Porcupine folyó felé közeledő olaj ellen. Energiatörvény várható.
Native people of the Gwich'in Nation form a human banner on the banks of the Porcupine River near Ft. Yukon, Alaska July 21, 2010 in regard to the BP oil spill in the Gulf of Mexico with a message to protect the Arctic National Wildlife Refuge from oil development. The images include a Porcupine caribou antler and a threatened Yukon River Salmon (R) and were part of the activities at the Gwich'in Gathering at the confluence of the Yukon and Porcupine Rivers at Fort Yukon. Picture taken July 21, 2010. REUTERS/Camila Roy-Spectral Q/Handout (UNITED STATES - Tags: ENERGY ENVIRONMENT DISASTER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.