USA: a légitársaságok vegyék figyelembe az új kínai légvédelmi zónát

Az USA azt tanácsolja az amerikai légitársaságoknak, hogy vegyék figyelembe az új légvédelmi azonosító zónát, amelyet Kína hozott létre egy héttel ezelőtt.

Az Egyesült Államok felszólította az amerikai légitársaságokat, hogy vegyék figyelembe az új légvédelmi azonosító zónát (ADIZ) és az ezzel járó szabályokat. Kína múlt hét szombaton jelentette be, hogy új, légvédelmi zónát hoz létre többek között a kínaiul Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigetek fölött, így minden repülőgépnek azonosítania kell magát, ha a terület felett halad át. Ha valamelyik berepülő gép ezt nem teszi meg, akkor védelmi intézkedésekre számíthat. A vitatott hovatartozású, lakatlan szigetek Japán adminisztratív igazgatása alá tartoznak, de magának követeli őket Kína és Tajvan is. 

Az USA azonban leszögezte azt is, mindez nem jelenti azt, hogy elfogadják az új zónát. Az USA, Japán és Dél-Korea korábban bejelentette, katonai gépeik berepültek a zónába anélkül, hogy azonosították volna magukat, és nem lett semmilyen következménye. Kína azonban csütörtökön közölte, vadászgépeket küld a térségbe, hogy ellenőrizzék a berepülő amerikai és japán gépeket. Pénteken állítólag a gépek azonosítottak is két amerikai és tíz japán repülőgépet, amelyek beléptek az ADIZ-ba. 

Japán Washingtonnal ellentétben azt közölte légitársaságival, hogy nem kell figyelembe venniük az új zónát, több helyi társaság azonban - például a Singapore Airlines, a Qantas és a Korean Air - bejelentették, hogy alkalmazkodnak az új előírásokhoz, közli a BBC.

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy "határozottan, de nyugodt módon" válaszolnak Kína lépésére. Kisida Fumio japán külügyminiszter pedig elmondta, hogy az ügyet megtárgyalják majd Joe Biden amerikai alelnökkel is, aki hétfőn kezdi meg három napos útját Japánban.

Japán nacionalisták kitűzik országuk zászlaját a vitatott státusú, lakatlan szigetek egyikén
Unidentified members from Japanese nationalist group and local assembly members are seen after landing on a Uotsuri island, part of the disputed islands in the East China Sea, known as the Senkaku isles in Japan, Diaoyu islands in China, in this photo by Kyodo August 19, 2012. Several Japanese nationalists landed on Sunday on a rocky island in the East China Sea at the heart of a territorial row with Beijing, sparking protests in several Chinese cities and a diplomatic rebuke from Beijing. Tokyo and Beijing have been feuding for decades over the island chain, known as the Senkaku in Japan and the Diaoyu in China, near potentially huge maritime gas fields. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.