USA: "Amtrak Joe" még habozik

Joe Biden amerikai alelnök jövőre jelenti majd be hivatalosan, hogy indul-e a 2016-os elnökválasztáson. Korával rekorder lehetne a Fehér Házban.

"Úgy gondolom, nincs nyilvánvaló oka annak, hogy ne induljak" - mondta Joe Biden alelnök, aki a CNN tévécsatornának nyilatkozott. Hozzátette, hogy 2015 nyarán fogja eldönteni, hogy ki a "legalkalmasabb személy" szerinte az elnökjelöltségre. "Ez nem jelenti azt, hogy én vagyok az egyetlen fickó, aki ezt meg tudná csinálni. De úgy gondolom, hogyha senki más nem tudja és ha úgy gondolom majd, hogy én tudom, akkor elindulnék" - fogalmazott a politikus. (Az állama, Delaware és a washingtoni Capitolium között vasúton ingázó Bident még szenátorként emlegették Amtrak Joe-ként Amerikában, az ottani vasúttársaság nevéről - a szerk.)

A demokraták favoritja a jelenlegi állás szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter, New York-i exszenátor és egykori first lady. A The Washington Post  januári felmérése szerint a valószínűleg a jelenlegi kormánypártra voksoló amerikaiak között 73 százalékos Clinton elnökjelöltségének támogatottsága. Biden 12 százalékon áll a második helyen. Noha a volt külügyminiszter hivatalosan még nem közölte, hogy harcba akar-e szállni a Fehér Házért, már országszerte megkezdték a kalapozást a Clintont támogató "super PAC"-ek. Ez utóbbiak a "független" politikai szuper-akcióbizottságok, amelyek a cégektől, szakszervezetektől és magánadományozóktól befolyt, elvileg korlátlan összegekből politikai ügyeket támogathatnak. Sajtóértesülések szerint a demokraták legjelentősebb szponzorai közül többen csak a volt first lady kampányát hajlandóak támogatni.

Biden 1988-ban és 2008-ban sikertelenül próbálkozott meg azzal, hogy elnyerje a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségét. 2016-ban 74 éves lesz, és ha megválasztják, akkor ő lesz az Egyesült Államok legidősebb elnöke első hivatalba lépésekor.

Jövőre dönt
U.S. Vice President Joe Biden addresses the final session of the Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina September 6, 2012. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.