Az USA nem örül a jeruzsálemi lakásépítésnek

Az Egyesült Államok szerint szerencsétlen döntés ebben a kényes időszakban és ellentétes Izrael békepolitikájával, hogy az ország belügyminisztériuma újabb 500 kelet-jeruzsálemi lakás építését hagyta jóvá hétfőn.
Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Washington továbbra is a legmagasabb szinten tárgyal Izraellel, és egyértelműen közli álláspontját a lakásépítési ügyekben.

A jeruzsálemi körzeti építési és tervezési bizottság a város északkeleti részén fekvő Ramat Slomó negyedben engedélyezte az újabb építkezést, amelynek megkezdéséhez még számos további jóváhagyás szükséges, a folyamat szakértők szerint akár évekig is eltarthat. - számol be a Híradó.

Jelenleg 200 ezer izraeli telepes él Kelet-Jeruzsálemben, a város ezen része azonban a palesztin vezetés álláspontja szerint a palesztin állam fővárosa kell, hogy legyen. Izrael szerint Jeruzsálem a zsidó állam "oszthatatlan és örök" fővárosa.

A washingtoni kormány már október elején kijelentette egy kelet-jeruzsálemi építkezési tervről, hogy "mérgezi a légkört" és általa Izrael "eltávolodik még a legközelebbi szövetségeseitől is".

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a mostani lakásépítési terv múlt heti nyilvánosságra kerülése után elítélte a kelet-jeruzsálemi terjeszkedés terveit, és az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását követelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.