Kerry nem adja fel a közel-keleti békét

A palesztin-izraeli béketárgyalások csütörtöki megszűnése a hetvenéves John Kerry eddigi legnagyobb kudarca. Kritikusai szerint a politikus elképzelése a békéről elrugaszkodott volt és talán a világ egyéb pontjain lévő válságokra kellett volna intéznie, ahelyett, hogy az évtizedek óta húzódó patthelyzet megoldására koncentrál.

Az amerikai külügyminiszter azonban úgy tűnik nem törődik bele a közel-keleti helyzetbe. "Mindig van egy út" – mondta Kerry néhány órával Netanjahu, izraeli miniszterelnök bejelentése után.

John Kerry Szaeb Erakat palesztin tárgyalóval 2014 januárjában - Brendan Smialowski / Reuters

Kerry elképzeléseit és vágyait a közel-keleti tárgyalások iránt diplomaták és szakértők is osztják. Mások azonban türelmetlenek az Obama adminisztrációval szemben és továbblépést, valamint jelenleg fontosabb ügyek megoldását sürgetik.

Kerry elismerte a helyzet kilátástalanságát. Az április 29-én tartandó tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a kilenc hónapja tartó tárgyalások tovább tarthatnának, ha erre a felek hajlandóak lennének. "Lehet terveket szőni és talán láthatunk egy előrelátható utat, de ha nem hajlandóak a felek kompromisszumot kötni, akkor nagyon bizonytalanná, nehezen meghatározhatóvá válik" – mondta.

Kerry palesztin-izraeli tárgyalásokért folytatott küzdelmét pár nap alatt mosták alá a felek. Az amerikai külügyminiszter eredeti elképzelései szerint a végső megállapodás a két ország között kilenc hónap alatt született volna meg. Mikor az év elején világossá vált, hogy ez nem lehetséges - révén érdemi előrelépés nem történt - az USA külügyminisztériuma korrigálta terveit és április 29-ét tűzték ki, hogy a további tárgyalások menetét megtervezzék. Ezt a menetrendet zavarta meg a Fatah és a világszerte számos ország által terrorista szervezetnek tartott Hamász egyesülése Palesztinában, ami azonban a hét év óta szétesett országot egyesítheti újból.

Az még nem tisztázott, hogy mennyi idő kell az amerikaiaknak, hogy a jelenlegi helyzetre reagáljanak. Jen Psaki, külügyi szóvívő szerint az amerikai tárgyalók egyelőre maradnak a régióban.

Az év során Kerrynek sokszor kellett lesöpörnie magokról azokat a vádakat, mik szerint a közel-keleti erőfeszítéseit csak a béke Nobel-díjért teszi. Senki sem vádolja Kerryt avval, hogy más diplomáciai ügyeket elhanyagol és hogy majdnem annyi időt töltött a világ forrópontjaira utazásával és ottani tárgyalásokkal, mint Washingtonban – írja a Guardian.

Elliott Abrams, az ifjabbik Bush kormányzata alatt a Közel-Kelettel foglalkozó vezető szerint a békítési folyamat egy erőltetett harc, amit Kerry a lehető leggyorsabb egyezség iránti mohósága hajt. Kerry meggyőződése, hogy gyorsan elérhet egy végleges egyezményt, csak egy vágyálom volt. Az adminisztrációnak meg kellene kérdeznie magától, hogyan szúrodhattak el a dolgok ennyire – tette hozzá Abrams.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.