USA és Kína telefonon beszélt a gyakorlati együttműködésről

Hszi azt mondta Obamának, hogy a két ország továbbra is "találkozzék félúton" és erősítse az együttműködést.
Az Egyesült Államok és Kína közti "gyakorlati együttműködés" fokozásának, illetve a két ország közti nézeteltérések "hatékony kezelésének" szükségességét hangoztatta Barack Obama amerikai elnök kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel folytatott telefonbeszélgetése során - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint hétfő este.

A beszélgetés során a világ két legnagyobb gazdaságának vezetői egyebek mellett Észak-Korea és Irán nukleáris ambícióinak megfékezésében való együttműködésről egyeztettek. Obama a Fehér Ház szerint a két ország közti kommunikáció javításának, illetve lépéseik összehangolásának fontosságát hangsúlyozta.

A kínai Hszinhua állami hírügynökség szerint Hszi azt mondta Obamának, hogy a két ország továbbra is "találkozzék félúton" és erősítse az együttműködést olyan kulcsfontosságú nemzetközi kérdésekben, mint például a klímaváltozás. A kínai bejelentés szerint a két vezető "eszmét cserélt" az észak-koreai helyzetről, de azt nem részletezi a Hszinhua, hogy Hszi pontosan milyen álláspontot képviselt.

Bár Obama és Hszi megfigyelők szerint törekedtek valamiféle munkakapcsolat kialakítására az utóbbi vezető másfél évvel ezelőtti hatalomra lépése óta, az amerikai-kínai kapcsolatokat ennek ellenére a feszültségek jellemezték. Washington és Peking egyebek mellett a kelet-kínai-tengeri és dél-kínai-tengeri területi vitákkal kapcsolatban is összekapott, a kétoldalú kapcsolatokban pedig a kiberkémkedésre vonatkozó kölcsönös vádak mérgezték viszonyukat - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.