Ürülékkel dobálták a francia államfőt

Francois Hollande francia államfőt füttyel és bekiabálásokkal fogadták szombaton az ágazatot sújtó krízis miatt hetek óta tüntető gazdák a legjelentősebb éves találkozójukon, a Mezőgazdasági Szakkiállításon Párizsban. A gazdák egy része a rendőrökkel is összetűzésbe keveredett, egy ember megsérült, ötöt előállítottak.

A francia elnök hat óra alatt járta végig a szalont, ahol szinte minden standnál füttykoncerttel és sértegetésekkel fogadták a gazdák, akik egy hónapja útlezárásokkal tiltakoznak országszerte a hús- és tejtermékek alacsony ára miatt, amelyet az uniós szinten túltermeléshez vezetett tejkvóta kivezetése, az orosz embargó és a kínai piac visszaesése okozott.

"Azért jöttem, hogy bebizonyítsam, létezik nemzeti szolidaritás. Mindent megtesszük a mezőgazdaság támogatására" - mondta Francois Hollande, amikor reggel 7 óra előtt megérkezett a szakkiállítás megnyitójára a Porte de Versailles kiállítócsarnokba. Az államfőt elkísérte Stéphane Le Foll agrárminiszter, s mindketten nyugodtan beszélgettek egy órán keresztül az agrárágazat vezetőivel.

Nem sokkal 8 óra előtt a normandiai állattenyésztők standja előtt a gazdák az államfő lemondását kezdték követelni.

"Rendkívüli állapotot a tenyésztőknek", "Nem vagyunk migránsok" - skandálták a gazdák, majd személyesen is sértegetni kezdték Francois Hollande-ot, de ő ennek folytatta sétáját a vele szemben végig ellenséges tömegben. Egy tüntető állati ürüléket is megpróbált az elnök felé dobni.

"Hallom és értem a dühöt" - válaszolta Francois Hollande, aki nagy áruházláncokat tette felelőssé a kialakult válságért, s ígértet tett arra, hogy a forgalmazókat érintő törvényt, amelyet az előző elnök, Nicolas Sarkozy mandátuma idején fogadtak el, felül fogja vizsgálni a kormányzat. A törvény liberalizálta a termelők és az áruházláncok közötti piaci viszonyt, és lehetővé teszi, hogy az utóbbiak határozzák meg a felvásárlási árakat.

Az ígéretek nem nyugtatták meg a feldühödött gazdákat, akinek egy része néhány perc alatt szétrombolta az agrártárca standját. A rendbontókat csak a rohamrendőrök tudták feltartóztatni. Az összetűzésben egy gazda megsérült, öt embert előállítottak a hatóságok, de később mindenkit elengedtek, nem indult eljárás ellenük.

"Megértjük a dühöt, de az erőszakot, a rombolást, nem" - jelezte a francia elnök környezete, miközben Francois Hollande folytatta a látogatást.

Az ágazatot sújtó hangulat ellenre a gazdák többsége nem kívánta bojkottálni a legjelentősebb találkozójukat a fogyasztókkal. A Mezőgazdasági Szakkiállításra március 6-ig mintegy 700 embert várnak. A standokon az érdeklődök 4 ezer állattal is találkozhatnak, megtekinthetik a francia high-tech mezőgazdasági eszközöket és megkóstolhatják a legjobb francia termékeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.