Uruguay legalizálná a marihuánát

Az uruguayi kormány azt tervezi, állami felügyelet mellett engedélyezi a marihuánás cigaretta árusítását. A kormány így akarja felvenni a küzdelmet a drogdealerek ellen, és megakadályozni, hogy a fogyasztók keményebb drogokhoz nyúljanak.

A törvénytervezet szerint csak az államnak lenne joga marihuánát árusítani a felnőtt állampolgároknak, akiket egy adatbázisban is regisztrálnának. Fernandez Huidobro védelmi miniszter elmondta, így akarják elvenni a profitot a drogdealerektől, és megakadályozni, hogy a fogyasztók keményebb drogokhoz nyúljanak. Ráadásul azt várják, csökkenni fog a bűncselekmények száma is, ugyanis egyre több olyan gyilkosság történik, amelyeket összefüggésbe lehet hozni a drogkereskedelemmel. Uruguay az egyik legbékésebb latin-amerikai ország, az utóbbi időben azonban megnőtt a kokainforgalom, és egyre gyakoribbak a drogbandák közötti harcok.

– Bizonyos drogok betiltása nagyobb problémát okoz, mint a drogok maguk. Egyre több a gyilkosság, és olyan jelenségekkel kerültünk szembe, amelyek eddig nem fordultak elő az országban – mondta Huidobro, és hozzátette, államilag szeretnék irányítani a könnyű drog terjesztését. A hatóságok egyébként úgy gondolják, a legtöbb bűncselekményt a kemény drogok – főleg kokain – miatt követik el.

Az új törvény szerint – amelyet a Kongresszusnak még el kell fogadnia – néhány boltban lehetne majd árusítani marihuánás cigarettát, az állam megszabta áron. A fogyasztói adatbázist pedig azért akarják létrehozni, hogy tudják, pontosan mennyien élnek a lehetőséggel.

Számítások szerint Uruguayban az illegális marihuánapiac bevétele évente 75 millió dollár, így a legalizálással az állam is jelentős összeghez jutna. Az uruguayi média szerint az eladott marihuána adójából drogfüggőket gyógyítanának majd. Az orvosok szerint azonban a marihuána továbbra is belépő lesz a keményebb drogokhoz, ráadásul ha valóban életbe léptetik a törvényt, a kormánynak mindenképpen alaposan fel kell világosítani az embereket, hogy milyen hatásai is lehetnek pontosan a drognak.

Uruguayban egyébként nem tiltja törvény a marihuánafogyasztást, sőt a drog személyes célra való felhasználása sem tiltott. A törvénytervezet azonban azonnal éles vitát robbantott ki a médiában és a közösségi oldalakon. Sokak szerint a fogyasztók úgysem fognak olyan helyről drogot venni, ahol bevezetik őket egy adatbázisba. Nagy kérdés az is, hogy az állam kitől szerzi majd be a drogot. Ha a törvény mégis életbe lépne, az uruguayi lenne az egyetlen kormány a világon, amely drogot árusít.

Az utóbbi időben több latin-amerikai ország is lazított a drogfogyasztást és -birtoklást tiltó törvényeken, főleg amiatt, mert tele vannak a börtönök.

A marihuána legalizálásáért tüntetők Montevideóban. Az állam maga irányítaná a drog terjesztését
A man smokes a marijuana cigarette in a pro-marijuana legalisation march in Montevideo May 5, 2007. REUTERS/Pablo La Rosa (URUGUAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.