Indulnak az első guantanamói foglyok Uruguayba

Jose Mujica elnök megerősítette, hogy humanitárius okokból hat guantánamói fogvatartottat telepítenek át Uruguayba. A Pentagon vasárnap jelentette be, négy szíriai, egy tunéziai és egy palesztin fogolyról van szó, akiket azzal a gyanúval tartóztattak le, hogy az al-Kaidához kötődnek.

Bár a jövőre leköszönő elnök – az 1960-as, a hetvenes és a nyolcvanas években radikális baloldali gerillaként maga is rengeteget volt börtönben – Uruguay vendégszeretetét is felajánlotta a foglyoknak, egy októberi közvélemény-kutatás szerint az uruguayiak ötvennyolc százaléka nem támogatja a befogadásukat. Sajtóértesülések szerint a hat fogoly várhatóan kedd reggel érkezik az országba. Az elnök ezt az információt nem erősítette meg.

Mujica arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy adja ki azt a három kubai foglyot, akiket kémkedés vádjával tartanak fogva. Az elnök továbbá azt is kérte, hogy egy több mint 30 éve, összeesküvés vádjával bebörtönzött Puerto Ricó-i férfit is engedjenek szabadon.

BBC megjegyzi, hogy az uruguayi elnök már márciusban fogadta volna a guantanamói foglyokat, de az erről szóló döntést a novemberi elnökválasztások utánra halasztották. A megméretést a közvetlen elődje, Tabare Vázquez nyerte a szavazás második fordulójában. 2005 és 2010 Vázquez között irányította az országot. A régi-új elnök márciusban kezdi meg munkáját.

A Kuba szigetén lévő amerikai börtöntáborban, Guantánamón jelenleg még 172 foglyot őriznek terrorizmus vádjával. Több mint a felüket már átvilágították és tisztázták, de nem engedik el, többnyire arra hivatkozva, hogy a hazájukban instabil a politikai helyzet, vagy a helyi hatóságtól nem lennének biztonságban.

Több mint ötven ország úgy döntött, hogy fogadja a volt guantánamói foglyokat. Latin-Amerikában El Salvador az egyetlen olyan ország, amely menedéket adott guantanámói foglyoknak, kettőt fogadva be közülük 2012-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.