Ünneplés „igazi” belgákkal

II. Albert húsz éve után vasárnap a fia, az 53 éves Fülöp lépett trónra Belgiumban.

Vive le roi, leve de koning! – így, franciául és flamandul köszöntötte a tömeg Fülöp királyt, és Matilda királynőt Brüsszelben, amikor a pár kilépett a királyi palota erkélyére Brüsszelben. II. Albert király vasárnap délelőtt mondott le hivatalosan a trónról fia javára, aki nem sokkal később a törvényhozás két háza előtt tette le az esküt a belga alkotmányra. Koronázás a hagyományos értelemben (koronával) nem volt. Ezzel Fülöp az ország hetedik uralkodója lett.

 

A merevnek tartott Fülöpöt ütemes „Filip, Filip” rigmussal köszöntötték az alattvalók, akik közül több ezren álltak a kivételesen forró brüsszeli napsütésben, hogy megpillanthassák az új uralkodót. Fülöp ünnepi beszédében kijelentette: Minden belga királya akar lenni. Apja, a népszerű II. Albert búcsúbeszédében ismét kiemelte: Belgiumnak egységesnek kell maradnia. A 79 éves Albertet sokan méltatják azért, mert az ország 2010-es választások utáni válsága során, amikor 541 napig nem sikerült kormánykoalícióban megegyezni a flamand-vallon ellentét miatt, sikeresen elkerülte az ország szétszakadását. Azonban sokan kétkednek abban, hogy Fülöp képes lesz-e hasonló politikai manőverre a jövőre esedékes választások után.

 

A királyi palota előtti téren igazi belgákkal lehetett találkozni. – Én rojalista vagyok, mert a királlyal eggyel kevesebb politikus van a közéletben, a király szabad és csak az a dolga, hogy az ország érdekét nézze – mondja Gaby, aki a belgiumi német nyelvi közösség székhelyéből, Eupenből érkezett. Hajnali ötkor indult, hogy nyolckor már láthassa a misére igyekvő királyi családot. Gaby is azon a véleményen van, hogy Albert sikeresen manőverezte át az országot a flamand szakadárok miatt kialakult válságban. Fülöp felkészültségéről annyit mond: – Ha Albert szerint Fülöp készen áll a feladatra, akkor biztosan így van – mondja. Gaby szerint a flamand nacionalizmus mindig jelen volt az országban, de az emberek á fognak jönni, hogy nem érdemes rájuk szavazni, mert a szeparatizmuson kívül nem szólnak másról ezek a pártok.

 

Első sorban várják a királyi párt Sarah, Walter és Sophie. A flamand család Oostendéből érkezett kora reggel, és büszkén mesélik, hogy a mise előtt sikerült is közelről lefotózni az új uralkodót. Azt mondják, csak a sajtó fújja fel a flamand nacionalizmus, ők belgáknak érzik magukat. – Külföldön, ha megkérdezik, mi a nemzetiséged, senki sem mondja, hogy flamand vagy, mindenki azt mondja, hogy belga – mondja Sarah, aki szerint csak egy „hülye párt”, az Új Flamand Szövetség (N-VA) támogatja az elszakadást, és a választók inkább a többi párttal való elégedetlenségük miatt szavaznak rájuk, nem meggyőződésből. Sarah emlékeztet, a választók már haragosak Bart De Weverre, az N-VA vezetőjére, aki most Atwerpen polgármestere, hiszen ellenzékből könnyű kiabálni, de eredményeket felmutatni nehéz. – A nagymamám flamand, a nagypapám vallon, én belga vagyok – jelenti ki Sophie, aki azt mondja, azért jöttek, hogy megmutassák, nem mindenki támogatja a flamand függetlenedést.

 

A francia ajkú Elizabeth, akinek minden testrészén valami nemzeti színűt hord, a vallon Liege-ből érkezett reggel vonattal, hogy szemtanúja legyen a történelmi eseményeknek. – Fontos, hogy legyen királyunk – mondja, aki szerint a monarchia lételeme a flamand és vallon közösség együttélésének. Szerinte Fülöp már születésekor készen állt arra, hogy trónra lépjen, nem lesz gond a felkészültségével. A politikáról pedig így vélekedik: – Belgium születése óta válságban van, nem könnyű az együttélés, de ez az egyetlen lehetséges út. Én hiszek Belgiumban – mondja némileg elérzékenyülve, hozzátéve, hogy az csak erősíti az országot, hogy három közösség, vallon, flamand és német él benne együtt.

 

Az ünnepségre egyébként meglehetősen kevesen voltak hivatalosak: más uralkodó házakból nem is hívtak senkit. Ezt egyrészt azzal magyarázzák, hogy a lemondás bejelentése után mindössze két héttel, az ország nemzeti ünnepén tartják a „koronázást”, így nem sok idő maradt a felkészülésre, másrészt a megszorítások idején nem akartak túlzásokba esni, vagy provokálni a szeparatistákat. Mindez azonban nagyon belga esemény is: kedélyes sörözgetés, színes majális, fekete-sárga-piros nemzeti színekbe öltözött gyerekek és elkötelezett hazafiak, nacionalizmus – a legártalmatlanabb formájában.

Generációváltás Belgiumban: II. Albert tapssal köszönti legidősebb fiát, mielőtt Fülöp herceg átvenné az ország irányítását
Belgium's (front row, L-R) Queen Paola and King Albert II applaud Crown Prince Philippe and Crown Princess Mathilde at a Te Deum mass celebrating the 20th anniversary of the reign of Belgium's King Albert II, the Belgian National Day, King Albert's abdication and the inauguration of his successor King Philippe, at St Gudule Cathedral in Brussels July 21, 2013. Princess Astrid, Princess Claire and Prince Laurent (2R) stand behind. REUTERS/Kevin Coombs (BELGIUM - Tags: ENTERTAINMENT ROYALS RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY) (KING-BELGIUM)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.