Ünnepi megemlékezések Szlovákiában

Szlovákiában mintegy kétszáz, magyarok által is lakott településen koszorúzták meg az ismert hősök emlékműveit, illetve a helyi temetőkben nyugvó honvédek sírjait.

A pozsonyi és a környékbeli magyarok a belvárosi Medikus kertben Petőfi-szobornál emlékeztek a szabadságharc dicső és tragikus eseményeire. Révkomáromban a Jókai-szobor, majd pedig Klapka György szobra előtt tartottak emlékünnepséget. Kassán a Thália Színházban rendeztek műsorral egybekötött megemlékezést.

Dunaszerdahelyen az ünnepi szónok Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke volt, aki beszédében többek között hangsúlyozta: „Petőfi Sándor a modern haza-fogalom megalkotója is. Nála tömörebben senki sem fogalmazta meg az alaptételt: Haza csak ott van, hol jog is van. Ez üzenet is egyben a jövőnek, hogy lojalitást elvárni csak azoktól lehet, akik egyenrangúak, és olyan törvényes jogaik vannak, hogy általuk megőrizhetik sajátosságaikat. Ezért azt akarjuk, hogy anyanyelvünket ne nyomják el, kultúránk egyenrangúsága ne csak elméleti kérdés legyen, hanem az anyagi valóság szintjén is megvalósuljon, és érvényesüljön saját közösségi ügyeink és szülőföldünk vonatkozásában az önkormányzatiság elve. Nem akarjuk, hogy verjenek bennünket az utcán, vagy a labdarúgó-pályák lelátóin. De ha már megtörtént, akkor büntessék meg a Malina Hedvigre támadókat és a dunaszerdahelyi Lengyel Krisztiánt rokkanttá verőket. Amíg ez nem történik meg, az államot tekintjük ebben bűnrészesnek!" - hangsúlyozta a szlovákiai magyar politikus.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.