Uniós 'zsarunet'

Létrehozták kedden az uniós hatóságok a "zsarunetet", amelyen keresztül a tagországok rendőrei közvetlenül, azonnali üzeneteket küldhetnek, blogolhatnak, és információkat kérhetnek egymástól.

A védett hálózatot kísérleti jelleggel januárban indították be négy ország, valamint az Europol, az Interpol és az Európai  Bizottság részvételével, és kedden terjesztették ki az Európai Unió  összes bűnüldöző intézményére.

A rendőrök nem csak "cseveghetnek"  egymással, hanem dokumentumokat, fényképeket is bemutathatnak, és  megoszthatják gyakorlati tapasztalataikat is egymással. Az  ilyenfajta megbeszéléseknek jó hasznát lehet majd venni a megelőző  intézkedésekben a gyermekpornográfia és a nők elleni erőszak  területén - vélik illetékesek.

A "zsarunet" elődje egy "forró telefonos" hálózat volt, amelyet  Filippo Dispenza torinói rendőr hozott létre a 90-es évek közepén az  információk megosztására. Ezt fejlesztették fel most a legmodernebb szintre, és csak felhatalmazással lehetséges használata. A zárt  hálózat az Európai Unió interaktív portáljának (ePractice) a része, amely a hatóságok egymás közötti jobb kommunikációját segíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.