Ultraortodoxokkal erősít Netanjahu

Koalíciós megállapodást írt alá a Likud az ultraortodox Sasz párttal Izraelben. Benjamin Netanjahu megbízott miniszterelnök most a baloldali Munkapártot csábítgatja szerepvállalásra az alakuló, eddig markánsan jobboldali kormányban.

Koalíciós megállapodást írt alá a Likud az ultraortodox Sasz párttal Izraelben. Gideón Szár, a Likud párt parlamenti képviselője a potenciális koalíciós partnerekkel való tárgyalásokat folytató munkacsoport tagja közölte: az alakuló kormánynak immár 53 fős  támogatottsága van a 120 fős törvényhozásban.

A Likud korábban már megnyerte magának az Avigdor Lieberman vezette, a főként Oroszországból Izraelbe vándorolt zsidók alkotta  Izrael az Otthonunk (Jiszráél Beiteinu) pártot.

Benjamin Netanjahu megbízott miniszterelnök most a baloldali Munkapártot csábítgatja szerepvállalásra az alakuló, eddig markánsan jobboldali koalícióban, hogy eloszlassa az új kormány politikájával kapcsolatos washingtoni aggályokat. Az izraeli-palesztin békekötést szem előtt tartó Egyesült Államok fenntartásokkal fogadja, hogy mind Netanjahu, mind Lieberman elutasítja az önálló palesztin állam létét. A megbízott miniszterelnök reméli, hogy a Munkapárt csatlakozásával nem kell annyi engedményt tennie a szélsőjobbnak.

Ehud Barak, a Munkapárt elnöke, távozó védelmi miniszter kérte pártja elnökségét, hogy támogassa a Likuddal kötendő koalíciós frigyet. Az elképzelés azonban nagy ellenállásba ütközik a Munkapárton belül. Sokan úgy gondolják, a kormányzati szerepvállalás az izraeli politika egykor domináns tényezőjének sírját ásná meg. A Munkpárt 13 képviselővel csak a negyedik erő lett az ellenzékbe vonuló Kadima (28), a Likud (27) és az Izrael az Otthonunk (15) mögött a február 9-én tartott parlamenti választásokon.

A puhatolózás a Munkapárt felé egyúttal azt jelenti, hogy a Likud és a választásokat egy mandátummal megnyerő Kadima közötti egyeztetések zátonyra futottak. Netanjahunak április 3-ig van ideje arra, hogy összeállítsa kormányát.

An ultra-Orthodox Jew walks under a
An ultra-Orthodox Jew walks under a "Shas" campaign banner depicting Eli Yishai, the leader of the Orthodox Jewish party, in Jerusalem's Mea Shearim neighbourhood February 8, 2009. Benjamin Netanyahu will go into Tuesday's Israeli election with centr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.