Ultraortodoxok gyalázták meg a Jad Vasemet

Két héttel a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpont meggyalázása után az izraeli hatóságok letartóztatták a tetteseket, három ultraortodox zsidó fiatalembert.

A 18, 26 és 37 éves tettesek beismerték, hogy ők csúfították el falfirkákkal a Jad Vasem egyik falát, és korábban, még áprilisban két katonai hősi emlékművet is. Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő közölte, hogy a vétkesek a Neturei Karta cionistaellenes mozgalomhoz tartoznak.

A férfiak Jeruzsálemből, a dél-izraeli Asdod kikötővárosból, illetve Tel-Aviv ultraortodox elővárosából, Bné-Berakból származnak. Lakásukon cionistaellenes anyagokat találtak. A Neturei Karta a legismertebb a radikális cionistaellenes csoportok között, tagságának létszámát 15 ezerre becsülik. Ez a teljes ultraortodox népesség 2 százaléka.

A szigorúan vallásos zsidók között több olyan áramlat létezik, amely nem ismeri el, és istenkáromlásnak tekinti a modern Izrael államot. Felfogásuk szerint egy zsidó állam csak a Messiás eljövetele után, Isten keze által születhet. A szélsőségesek egy kisebb csoportja abban a mítoszban is hisz, hogy Izrael alapítói összejátszottak Hitlerrel a zsidó állam létrehozása érdekében.

Június 11-én reggel tucatnyi, helyenként csaknem kétméteres cionistaellenes falfirkát fedeztek fel a Jad Vasem udvarán. Az eset nagy felháborodást keltett Izraelben. A héber nyelvű feliratok között ilyenek is voltak, mint: „Hitler, köszönet a soáért”, „A cionisták akarták a holokausztot” és „Ha Hitler nem lett volna, a cionistáknak kellett volna kitalálni”. A Jad Vasem fennállásának csaknem 60 éve alatt ez volt az első eset, hogy a nácizmus által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékközpontját meggyalázták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.