Ultimátumot kapott a NATO

Hamid Karzai afgán elnök keddien „utolsó figyelmeztetésben” részesítette a NATO vezette nemzetközi erőket (ISAF), hogy ne indítson támadásokat lakott területek ellen.

Az afgán vezető már korábban is több ízben kifogásolta az éjszakai akciókat. Így legutóbb hétfői közleményében „súlyos hibának, gyilkosságnak” nevezte, hogy szombaton nyolc gyerek és két asszony meghalt a déli Helmand tartománybeli Navzadban két lakóházat ért rakétatámadásban. Tegnapi kabuli sajtóértekezletén Karzai „megtiltotta” a civilek házainak bombázását, s kormánya nevében nem pontosított egyoldalú akciót helyezett kilátásba, ha nem állítják le az ilyen támadásokat.

Mint mondta, a NATO-erők azt kockáztatják, hogy nem szövetségeseknek, hanem megszállóknak tekinti majd őket Afganisztánban. A katonai szövetség bocsánatot kért a szombati történtekért, ám azt állította, hogy ezúttal is a tálibok akciójára válaszoltak. Vic Beck parancsnok, az ISAF egyik igazgatója szerint egyetértenek Karzaival a civil áldozatok elkerülésének szükségességében. Sunset Belinsky örnagy, az ISAF szóvivője ezt még megtoldotta azzal: eddig is igyekeztek tájékoztatni az afgán felet a támadásokról, ám a továbbiakban szorosan koordinálnak majd az elnökkel, hogy elvárása teljesüljön. (Reuters)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.