Ultimátumot adtak Kijevnek a szakadárok

Az ukrajnai vezetés és az EBESZ képviselői ultimátumként értékelték azt a dokumentumot, amelyet az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok terjesztettek elő az úgynevezett összekötő csoport politikai alcsoportjának keddi minszki ülésén.

Az alcsoportban Kijevet képviselő Roman Bezszertnij szerdai ukrán híradások szerint kijelentette, hogy a szakadárok ezzel a válság tárgyalásos rendezésére életre hívott - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - háromoldalú összekötő csoporttal folyatott párbeszéd megszakadását kockáztatják.

Kedden az ülés előtt a kontaktcsoporttal folyó tárgyalásokon az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaságot képviselő Vladiszlav Dejneho bejelentette, hogy a szakadárok készek a helyhatósági választásokat 2016. február 21-re halasztani a Donyec-medencében. Ezzel szemben viszont az általuk előterjesztett intézkedési tervben az szerepelt, hogy voksolást a kihirdetett időpontokban, azaz a donyecki szakadár területen október 18-án, a luhanszkin pedig november 1-jén tartanák, és csak a kistelepüléseken rendeznék később, jövő február 21-én.

Ukrajna-szerte október 25-én rendezik meg a helyhatósági választásokat, és Kijev ragaszkodik ahhoz a szakadár területeken is ebben az időpontban, az ukrán jogszabályok és a nemzetközi normák szerint rendezzék meg a voksolást. Az ukrán vezetés értelmezése alapján ugyanis azt írja elő a februárban megkötött minszki megállapodás, hogy az ország egész területén - beleértve a szakadár népköztársaságokat - egy időben, összehangoltan az ukrán és a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell a helyhatósági választásokat megtartani.

Ráadásul a dokumentumban a szakadárok egyebek mellett azt követelik, hogy az általuk megszövegezett alkotmánymódosításról szavazzon az ukrán parlament, elvetve az első olvasásban már elfogadott, az államfő által beterjesztett változatot. Korábbi hírek szerint a szakadárok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ukrán alkotmányban legyen rögzítve az általuk megszállt területek különleges jogállása.

"A politikai alcsoportban mindent megtettünk annak érdekében, hogy az ukrán jogszabályokkal ellentétesen ne rendezzék meg a szakadárok saját választásaikat, mert ezzel gyakorlatilag meghiúsítanak minden további tárgyalást a válság békés rendezésére" - hangsúlyozta Bezszmertnij.

Kijev több ízben jelezte, hogy ezúttal nem fog egyszerűen szemet hunyni afölött, hogy a szakadárok saját elképzelésük szerint rendeznek választásokat, figyelmen kívül hagyva a voksolások rendjét szabályozó ukrán törvényeket és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) előírásait figyelmen kívül hagyva.

Porosenko elnök nemrég leszögezte, hogy a minszki békefolyamat végét jelentheti az, ha a szakadárok megrendezik "illegális álválasztásaikat". Pavlo Klimkin külügyminiszter pedig egy szerdán közölt interjújában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem fog sikerülni befagyasztania a konfliktust a Donyec-medencében, ahogy Hegyi-Karabahban vagy a Dnyeszter-melléken.

A közelmúltban elhangzott kijevi nyilatkozatok arra utalnak, hogy a válság ismét kiéleződhet Kelet-Ukrajnában, ha a szakadárok nem állnak el a külön helyhatósági választások megrendezésétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.