Ultimátum Madagaszkáron

Hetvenkét órás ultimátumot adott a madagaszkári hadsereg kedden a politikusoknak az év eleje óta húzódó válság megoldására, megfenyegetve őket, hogy ha nem teszik, akkor a ő veszi kézbe a dolgokat.

Hetvenkét órás ultimátumot adott a  madagaszkári hadsereg kedden a politikusoknak az év eleje óta húzódó válság megoldására, megfenyegetve őket, hogy ha nem teszik, akkor a ő veszi kézbe a dolgokat.

„Nem állunk senkinek az oldalára, de kérjük az összes politikai szereplőt, társadalmi szervezetet és pártot, hogy fogjanak össze, s  találjanak megoldást 72 órán belül. Ha ez idő alatt nem lesz  megoldás, a fegyveres erők teljesítik kötelességüket a nemzet  érdekében” – jelentette be Edmond Rasolomahandrya vezérkari főnöke egy sajtótájékoztatón.

A hadsereg egy része már a múlt héten zendülésbe fogott, hétfőn pedig lemondott a védelmi miniszter – egy hónapon belül már a második tárcavezető. Lemondó levelét, katonákkal körülvéve magát, az irodájában olvasta fel, és lépését később azzal magyarázta, hogy „nem szereti, ha a malgasok egymást ölik”. A válság kezdete óta mintegy 130-140 ember vesztette életét a szigetországban.

Az ellenzék élén álló Andry Rajoelina, a főváros leváltott polgármestere az ENSZ védelme alá helyezte magát, és elrejtőzött egy diplomácia képviseleten, a helyi sajtó szerint a francia nagykövet rezidenciáján. Többször is felszólította Marc Ravalomanana elnököt, hogy mondjon le tisztségéről, mert már nem ellenőrzi sem a fővárost, sem a tartományokat.

Az elnök egy keddi tévébeszédében bejelentette, hogy vállalja a felelősséget az általa elkövetett hibákért, és megígérte, hogy mindenkit meghallgat, megkeresi a megoldást. Egyházi vezetők tárgyalásokat kezdeményeztek az ellenfelek között. Ravalomanana elnök megígérte, hogy ott lesz a tárgyaláson, Rajoelina szándéka még nem ismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.