Ultimátum a cseh szocdemek ’hazugjainak’

A Bohuslav Sobotka pártelnökkel rokonszenvező cseh szocdemek felszólították az általuk hazugnak minősített kollégáikat, hogy jövő vasárnapi mondjanak lesz tisztségeikről. A viszálykodás a kormánykoalíciós tárgyalásokat is hátráltatja.

A cseh szocdemek (CSSD) Bohuslav Sobotka pártelnökkel rokonszenvező vezetőségi tagjai péntek este felszólították az általuk hazugnak és megbízhatatlannak minősített kollégáikat, hogy legkésőbb jövő vasárnapi mondjanak lesz tisztségeikről. Ha ezt addig nem teszik meg, akkor a CSSD központi ügyvezető bizottsága november 10-ére összehívott ülésén javasolják majd a leváltásukat. Michal Hasektől, a szocdemek jelenlegi első alelnökétől, Jeroným Telctől, a frakcióvezetőtől és Zdenek Skromachtól, illetve Milan Chvanectől, a két további alelnöktől követelik ezt. Ők azonban egyelőre nem hajlandók erre a lépésre, holott már a szocdemek legtöbb megyei szervezete is a távozásukat követeli - adták hírül a szombati prágai napilapok.

Bohuslav Sobotka érkezik a cseh szociáldemokraták választási bulijára - a jelek szerint lesz mire koccintani
Czech Social Democratic Party (CSSD) leader Bohuslav Sobotka arrives at a news conference at their election headquarters after the country's early general election in Prague October 26, 2013. The main opposition centre-left Social Democrats looked set to win most votes in a Czech parliamentary election ending on Saturday but new protest parties were also expected to do well, complicating the formation of a new government. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS ELECTIONS)

A cseh szocdemek közötti viszálykodás e hét elején mélyült el, amikor kiderült, hogy Milos Zeman államfő a múlt szombati voksolásokat követően, még aznap éjjel titokban tárgyalt Michal Hasekkel és négy további hívével, akiket állítólag arra bíztatott, hogy menesszék Bohuslav Sobotkát. Múlt vasárnap a párt elnökségi ülésén valóban felszólították őt, hogy a vártnál jóval gyengébb választási eredmény miatt vonja le a személyes konzekvenciákat, és azonnal mondjon le. Ő azonban erre nem volt hajlandó, mert szerinte a tagság nagy többsége őt támogatja. Azzal érvelt, hogy nem lehet csak a pártelnököt felelőssé tenni azért, mert a CSSD a remélt huszonöt-harminc százalék helyett csupán a szavazatok 20,45 százalékát szerezte meg.

A Právo keddi számában megjelent nyilatkozatában „aljas tettnek” és puccsnak minősítette ellenlábasainak a kezdeményezését, akiket szerinte Milos Zeman államfő bátorított erre. Egészen csütörtökig Michal Hasek azt is tagadta, hogy a titkos találkozóra egyáltalán sor került. Ekkor azonban az egyik résztvevő nyilvánosan bevallotta, hogy valóban egyeztettek az államfővel, aki azóta hallgat a történtekről. Michal Hasek ezután nyilvánosan elismerte, hogy hazudott és bocsánatot kért, s ezzel elintézettnek vélte az ügyet Jirí Zimola, a dél-csehországi megye elnöke, a titkos találkozó egyik résztvevője azonban már lemondott a pártvezetőségi tagságáról.

A cseh szocdemek viszálykodása hátráltatja a kormánykoalíciós tárgyalások megkezdését is. Ugyanis két potenciális partnerük, Andrej Babis, az ANO és Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) elnöke közölte, hogy addig nem ülnek tárgyalóasztalhoz, ameddig a CSSD vezetősége és ötven parlamenti képviselője alapvető politikai kérdésekben nem lesz egységes.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.