Ülések és kábelek örvénye az indonéz gép törzsében

Az indonéz hatóságok megkezdték a decemberben lezuhant AirAsia gép törzsének kiemelését, ám egyelőre nem sikerült felszínre hozni a roncsot.

Hiába sikerült lokalizálni az AirAsia QZ8501-es járatának törzsét, a roncsdarab egyelőre a Jávai-tengerben marad, mivel a kiemelés közben elszakadtak a tartókötelek – írja a BBC.

A törzset már jó ideje sikerült bemérni, ám a búvárok csak tegnap tudtak először behatolni a roncsdarabba. A sajtónak nyilatkozó szakemberek szerint azonban nem sokra jutottak, mert igen sötét volt, és mindenfelé ülések, valamint kábelek úsztak, ami igen veszélyessé tette a felderítést.

Az Indonéziából Szingapúrba tartó járat december végén zuhant le, de a zord időjárási viszonyok és egyéb nehézségek miatt igen nehezen ment a roncsdarabok és a holttestek kiemelése. A járaton 162-en utaztak, eddig 69 holttestet sikerült a felszínre hozni.

Az indonéz hatóságok szerint jövő héten nyilvánosságra hoznak egy előzetes jelentést a baleset részleteiről. A fekete dobozból nyert adatok szerint a kiváltó okok egyike az lehetett, hogy a repülőgép túl gyorsan emelkedett, mintegy 1828 m-t percenként. Ignasius Jonan közlekedési miniszter szerint ilyen tempóban csak vadászgépek tudnak biztonságosan emelkedni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.