Ukrán milliárdos fizetett váltságdíjat a kalózoknak

Viktor Pincsuk dúsgazdag ukrán üzletember fizette ki a váltságdíjat a szomáliai kalózoknak az öt hónappal korábban a kezükre került hajóért és annak húsz matrózáért. Az üzletember irodája azt nem árulta el, hogy mennyit fizetett a 33 T-72-es harckocsit és más fegyvereket szállító Faina hajóért.

Viktor Pincsuk számos üzletben érdekelt, több jótékonysági kezdeményezés, szabad téri koncert finanszírozója, Leonyid Kucsma volt elnök veje. Az Interpipe, a legnagyobb ukrán csőgyártó cég és több tv-csatorna tulajdonosa.

Korábbi sajtóértesülések szerint a kalózok azután engedték el a hajót, hogy megkapták a 3,2 millió dollár váltságdíjat. Az ukrán média később azt jelentette, hogy a váltságdíj mintegy 4 millió dollár volt.

Viktor Baloga, Viktor Juscsenko elnök hivatalának vezetője az államfő internetes oldalán megerősítette, hogy Pincsuknak oroszlánrésze volt a váltságdíj kifizetésében, s azt is közölte, hogy az ukrán hírszerzés négy magas rangú tisztét kitüntették a túszok biztonságba helyezésében játszott szerepükért.

Ukrajna és Kenya közölte, hogy a hajó a kenyai fegyveres erőknek szállította a fegyvereket. Egyes térségbeli diplomáciai források szerint a harckocsikat valójában Dél-Szudánba vitték volna Kenyán keresztül. Ez azért is kínosnak számított Nairobi számára, mert kenyai közvetítéssel sikerült békét kötni a dél-szudáni polgárháborúban 2005-ben. Kenyai illetékesek elítélték, hogy váltságdíjat fizettek a kalózoknak.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.