Tömegek keresnek magyar felmenőket a levéltárban

Becslések szerint Kárpátalján az ott élő több mint 140 ezer magyar nemzetiségű lakoson kívül még közel háromszor annyian igényelhetik a magyar állampolgárságot, mivel felmenőik 1920 előtt, az Osztrák-Magyar Monarchiában születtek – írta kedden a mukachevo.net. A munkácsi hírportál szerint álházasságok segítségével ukrán üzletemberek előtt nyílhat így meg az Európai Unió.

A terjedelmes írás szerint az ukrán állampolgárok tömegesen kérelmezik a magyar állampolgárságot, hiszen ezt egyszerűsített eljárás keretében tehetik. A híroldal a Beregszászon nemrég irodát nyitott Kovács Bélára, a Jobbik európai parlamenti képviselőjére hivatkozva azt írja, hogy a kárpátaljai magyar külképviseletekre eddig hétezer állampolgársági igénylés futott be, s a konzulátusokon átlagosan félóránként nyújtanak be egy-egy kérelmet. Kovács szerint ez nem rontja Magyarország és Ukrajna viszonyát, mivel "az ukrán állam érti a helyzetet" – olvasható az írásban.

Az internetes orgánum cikke szerint Magyarország 2003-ban tette meg az első stratégiai lépést a külhoni magyarok és az anyaország egyesítésére, amikor tömegesen kezdte ellátni őket és nem magyar nemzetiségű hozzátartozóikat magyarigazolványokkal olyan kritériumok alapján, amelyeknek nem nehéz megfelelni.

A cikk szerint a Magyarországon nyomtatott és kiállított, koronás címerrel ellátott zöld igazolványokat illegálisan vitték át a határon, s azokat az erre felhatalmazott magyar szervezetek adták ki, legalább is Ukrajnában. Az írás idézi Fegyir Sandor ungvári szociológust, aki még 2003-ban azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak azért van szüksége a határain kívül élő magyarokra, mert az egészségtelen életmód és a születésszám csökkenése következtében rohamosan fogy a lakossága. A magyar az egyik legtöbb alkoholt fogyasztó és legtöbbet dohányzó európai nemzet – mondta akkor a szakember.

A hírportál szerint Budapest a magyarigazolványok kiadásával a szomszédos országok tűrőképessége mellett egyúttal a potenciális magyar állampolgárok számát is tesztelte, miközben tudatában volt cselekedete féllegális voltának. Az utóbbi állítást a cikk azzal indokolja, hogy 2003-ban többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült nyilatkozatra bírni a magyarigazolványok kiadásával megbízott ungvári iroda vezetőjét, Dupka Györgyöt.

Az ukrán külügyminisztérium annak idején jegyzékben tiltakozott a magyarigazolványok ukrajnai kiadása ellen, ám a tárcát teljesen megnyugtatta a magyar fél válasza, amely szerint ezek az okmányok nem minősülnek útlevélnek vagy személyigazolványnak – emlékeztetett a hírportál, megjegyezve, hogy a magyar kettős állampolgárság ügyében az ukrán külügy eddig hallgatott.

Az orgánum azt írja, hogy mivel minimálisak a magyar állampolgárság egyszerűsített eljárásban történő kérelmezésének a feltételei, az igénylők valósággal elárasztották a levéltárakat a felmenők származására vonatkozó megkeresésükkel. A cikk azt sem zárja ki, hogy az ukrán üzletemberek számára a magyar állampolgárságra jogosult kárpátaljai lakosokkal kötött fiktív házasság jelenti majd a szabad belépést az Európai Unióba, sőt az USA-ba.

A hírportál idézte Viktor Pascsenko ungvári politológust, aki elmondta: a második állampolgárság felvétele egyértelműen sérti az ukrán törvényeket, de a jelenlegi helyzetben nem lehetséges a kettős állampolgárság büntetése. Úgy vélte: ez a körülmény fájdalmas következményekkel járhat Ukrajna számára a jövőben.

A kérdésről Alen Panov, Ukrajna volt nyíregyházi konzulja úgy vélte: Magyarország területén elbújhatnak a felelősségre vonás elől azok a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrán hitelezők, akik nem tudják visszafizetni az Ukrajnában felvett banki kölcsönüket. Szerinte ez a komplex probléma nagyon hamar fel fog vetődni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.